På café i Budapest

New York café Budapest

Att gå på café i Budapest är utmärkt intellektuell avkoppling. De vackra miljöerna ger ögat skönhet. De goda bakverken och välsmakande dryckerna är fest för såväl öga som gom.

I tidigare inlägg här på Punctum saliens har du haft möjlighet att läsa om Budapest – en stad för badälskaren, de judiska kvarteren i Budapest och Budapest världsberömda operahus

I detta inlägg är vi på besök på ett av Budapests mer anrika caféer, New York café. I slutet av 1800-talet, år 1894 öppnade caféet för första gången. New York café blev snart den plats dit den kulturella eliten sökte sig för inspirerande och debatterande samtal om livet och samtiden. Caféet var verksamt fram till 30-talet. 2006 öppnade åter New York café som idag är ett av de mest påkostade caféerna i Budapest.

Budapests caféer New York cafe
Den vackra sekelskiftesmiljön från slutet av 1800-talet har tagits tillvara. Foto: Elisabeth Jönsson
paintings New York cafe
Takmålningar och rika utsmyckningar präglar New York café i Budapest.Foto:Elisabeth Jönsson
En god kopp cappuccino
En god kopp cappuccino efter en lång stadsvandring. Foto:Elisabeth Jönsson

Andra välkända caféer i Budapest är till exempel Gerbeaud café och konditori, Centrala Caféhuset, Café Miro och Konstnärscaféet. Faktakälla: Budapestguiden.nu.

resereflektionerbudapest

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).