När blir man författare?

Fick en intressant fråga av Smålandspostens reporter Linnéa Pettersson i samband med Kronobergs bokmässa den 22 november.

När blir man författare?

 

 

Mitt svar: – Jag tycker nog att man ska vara invald i Svenska Författarförbundet, de ska ha antagit en. Innan dess är man skribent och det är inget fel med det.

Efterkommentar: Ber att få korrigera mig själv då det ju inte heter Svenska Författarförbundet utan Sveriges Författarförbund.

Följdfrågan var:

Kan vem som helst bli författare?

Mitt svar: – Alla har någonting att berätta och frågan är hur framgångsrik man vill bli och hur man vill mäta framgång. Jag tycker att alla har rätt att berätta sin berättelse.

Övriga som blev intervjuade av Smålandsposten i samband med Kronobergs bokmässa var; Leif Andergren, Maria Bielke von Sydow och Zaki Yassin.

Vad tycker du? När blir man författare och kan vem som helst bli författare?

Artikeln publicerad i Smålandsposten måndagen den 24 november.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

2 reaktioner till “När blir man författare?

  • 30 november, 2014 kl. 11:39 f m
    Permalink

    Intressant motfråga Staffan Öberg. Precis som inom så många andra områden försöker vi människor bygga hierarkier.Debatten kommer säkert att fortsätta då den berör så många intressenter, såväl kommersiella som icke-kommersiella. Tack för din kommentar!

  • 29 november, 2014 kl. 8:14 e m
    Permalink

    Varför ställs frågan? När blir man sångare? När blir man målare? När blir man programmerare? Dom frågorna ställs inte men det är viktigt att ställa frågan när man blir författare och varför ska ett förbund ha monopol på den frågan?

Kommentarer inaktiverade.