Maria Bielke von Sydow skrivinspirerar

Att skriva är att definiera sig själv

Gästskribent Maria Bielke von Sydow

Maria Bielke von Sydow
Maria Bielke von Sydow Fotograf:Richard Lindor

På mina skrivkurser sker det stordåd. Varje gång sker jättekliv i mod och utveckling både hos de som är kursdeltagare och i mig som kursledare. Genom att vi vågar definiera och sätta på pränt våra inre önskningar och idéer spirar den äkta glädjen och vi gör vår röst hörd. Vi blir så att säga ”skrivande röster”. Det är det som är stordådet.

Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna

Den fantastiska skrivglädjen, skrivövningarna i olika genrer och de lika spännande texterna som skapades på kurserna utgjorde fröet till det som i september 2015 blev boken ”Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna”. Det är en skrivhandbok för de som vill skriva, men som inte riktigt vet hur de ska börja, i boken finns gott om enkelt instruerade skrivövningar. Det är också en bok för de som kommit en bit på skrivvägen och själva vill följa eller leda en skrivkurs, då det i boken finns ett komplett skrivkursupplägg. Eller så gillar man helt sonika att läsa korta, inspirerande texter i olika genres och då passar boken utmärkt för de ”skrivande rösterna”, som alla är kursdeltagare från mina skrivkurser, har skrivit novell, poesi, erotiska berättelse, självbiografiskt skrivande, bildberättelser och nya musiktexter till vedertagen musik.

skribenter skrivarkurs
Vi är ”skrivande röster” Översta raden från vänster:Harriet Blomstrand, Anna-Kari Laurén, Annika Ekström, Maria Bielke von Sydow Nedre raden från vänster:Britt-Louise Hugosson, Hans Bredenberg, Annike Behrm Fotograf:Hasse Bredenberg

Skrivandet är alltid utvecklande

Ibland dyker det upp saker som vi glömt att vi en gång har upplevt. Det händer ofta när vi skriver självbiografiskt. Då skrattar vi tillsammans åt oss själva och vår dråplighet, ibland fäller vi en liten tår åt de sorgliga minnena vi bär på. Sedan skriver lite till och som med ett magiskt trollspö har vi både berikat och befriat oss själva från bördor vi burit på. Hela boken ”Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna” har som mål att visa hur okomplicerat och lustfyllt det är att skriva och att det med rätt vägledning alltid är utvecklande.

Pröva att bli en ”skrivande röst”

Varje skrivande dag börjar jag med en flödesskrivning och varje skrivkurstillfälle börjar vi med en flödesskrivning. Det är en mycket enkel skrivövning som bara tar ett par minuter i anspråk. Övningen går ut på att skriva förutsättningslöst under en kort, begränsad tid. Flödesskrivningen rensar ut tankeskräp som ligger i vägen, den gör sinnet klarare och redo för kommande övningar oavsett om det är fortsatt skrivande eller livets andra uppgifter. Om du så bara gör en enda skrivövning, låt det vara flödesskrivningen. Införliva den i ditt liv, gör den regelbundet och se vilken skillnad den kan åstadkomma i livet.

Övning: Du sätter dig ner med papper och penna och skriver precis det som kommer till dig i 3 minuter. Jag brukar sätta min timer på mobiltelefonen som plingar när tiden gått ut. Tanken är att skriva just exakt så länge som tiden är bestämd. Plingar det när du är i mitten av en mening, bara sluta precis där du är. Kommer du inte på något att skriva, skriv: Jag kommer inte på något att skriva, om och om igen tills det av sig självt kommer något annat. Kommer inga andra ord, utan pappret blir fyllt av: Jag kommer inte på något att skriva, så är det också helt okej.

Pencils

Flödesskrivningen är främst till för dig själv, egentligen inte alls för någon annan att titta på.

Skriver du flödesskrivningar regelbundet blir de likt en dagbok där du kan se vad du haft i ditt sinne dag för dag.

Då och då har vi på skrivkurserna känt oss som lysande stjärnor i skrivandets universum. Det är därför vi valt att ha en sol på framsidan på bokomslaget och vid varje övning i boken. Vi hoppas att även du vill bli en ”skrivande röst”.

 

framsidawebb

 

Väl mött i skrivandets tecken

Maria Bielke von Sydow

 

Maria Bielke von Sydow är författare, förläggare och skrivkursledare. Hon har skrivkurser i Småland, Skåne och Blekinge och är aktuell med skrivhandboken ”Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna”. Mer info på www.bielkevonsydow.blogspot.se

Maria Bielke von Sydow har tidigare medverkat på Punctum saliens i bland andra följande inlägg:

Kreativt möte med Maria Bielke von Sydow

Hur hittar jag den röda tråden i mitt skrivande?

Som tack till de författare som skriver för Punctum saliens brukar jag länka till några inköpsställen där omskriven bok finns att köpa. Boken ”Skrivande röster – inspirationshandbok för skrivsugna köper du hos välsorterade bokhandlare, direkt av författaren (mer information på hemsidan) eller i nätbokhandeln såsom hos:

Adlibris, Bokus, Cdon.com

2 svar på ”Maria Bielke von Sydow skrivinspirerar

 • 13 januari, 2016 kl. 8:36 f m
  Permalänk

  INSPIRERANDE 🙂
  Varma hälsningar
  Halina

 • 11 januari, 2016 kl. 12:06 e m
  Permalänk

  Tusen TACK Maria Bielke von Sydow för ett mycket inspirerande gästinlägg din text gav mig stor glädje och nyfikenhet till att själv påbörja mitt eget skrivande. Jag är otroligt intresserad av att få läsa din bok det med utgångspunkt för att uppfylla min stora dröm att skriva min egen bok. Jag är äntligen i startgroparna så nu börjar jag min inre skrivlust och resa till att göra min röst hörd med min egen skrivande röst!

  Mvh/Maria Björk

Kommentarer är stängda.