Judiska kvarteren i Budapest

Budapest är en stad av kontraster. En viktig del i staden utgör de judiska kvarteren. Strax före andra världskriget bodde 200 000 judar i kvarteren. Många deporterades till Auschwitz och 1944 blev området ett getto. Idag kämpar en engagerad, men återigen förföljd minoritet för att behålla den identitet som präglat och präglar Pests distrikt 7. Här finns kosherrestauranger, bagerier, skolor och här är också Europas största synagoga belägen.

 

synagoga judiska kvarteren Budapest
I de judiska kvarteren ligger Europas största synagoga.
Kosherrestaurang Budapest
Kosherrestaurang

I de judiska kvarteren finns ett brett utbud av restauranger i de mest kreativa av skepnader, som här, en liten blå bil blir en intim restaurang för två. Menyn finns uppsatt i bilfönstret.

annorlunda restaurang Budapest
En intim restaurang i en vrå för två.

En alldeles speciell stämning präglar kvarteren som idag är det kanske hetaste nöjesdistriktet i Budapest. Hit kommer såväl turister som ungrarna själva.Här ligger café efter café, hippa inrednings- och modebutiker på de trånga gatorna och något som skapar en alldeles speciell prägel är de så kallade ”ruinbarerna”. En ruinbar är helt enkelt en bar  som byggts upp av kreativa ungrare i, och mellan mer eller mindre, förfallna hus/områden. I väntan på att de ska renoveras leasar någon in sig i området, inreder sin bar med enklare secondhandmöbler i de mest kreativa utformningar som också blir mycket personligt präglade.

ruinbar Budapest
Ruinbarerna är många i dagens Budapest. Här en glimt i en belägen i de judiska kvarteren. Frontbilden i dagens inlägg på Punctum saliens är också från en av ruinbarerna i kvarteret.

Alldeles i början eller i slutet, beroende av var man börjar sin vandring i de judiska kvarteren, ligger så Europas största synagoga som rymmer över 3 000 personer. Här ligger också Judiska museéet grundat 1931.

judiska museéet Budapest
Judiska museet

Bakom synagogan, i muséets innergård, ligger en park till åminnelse av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Han räddade under andra världskriget 20 000 judar från Förintelsen. Mitt i denna park står ”Livsträdet”. 30 000 namn på judiska martyrer finns ingraverade i konstverket i trådmetall.

Livsträdet Budapest
”Livsträdet”

 

Tidigare publicerade inlägg om Budapest på Punctum saliens, Budapest en stad för badälskaren

Att resa ger perspektiv. På Punctum saliens kan du regelbundet ta del och inspireras av intressanta platser.

Fotografier: Elisabeth Jönsson

Källor:

http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20130314/budapests-dynamiska-distrikt

http://www.dn.se/resor/ungern/budapests-judiska-kvarter-lever-upp/

Top 10 Budapest, Reseförlaget

resereflektionerbudapest