Gerda Wegeners konst – Arken

Gerda Wegeners konst – Arken. Just nu visas Gerda Wegeners (1885-1940) konst på museum för modern konst på Arken, Ishöj i Danmark. Sommaren 2016 hade jag möjlighet att besöka utställningen som jag varmt rekommenderar. Den pågår till och med den 8 januari 2017

Pågående utställning med målningar av Gerda Wegener Arken - museum för modern konst, Ishöj, Danmark. Foto: Elisabeth Jönsson
Pågående utställning med målningar av Gerda Wegener Arken – museum för modern konst, Ishöj, Danmark.
Foto: Elisabeth Jönsson

 

Arken museum för modern konst, Ishöj, Danmark. Foto: Elisabeth Jönsson
Arken museum för modern konst, Ishöj, Danmark.
Foto: Elisabeth Jönsson

Filmen ”The Danish girl”

Gerda Wegener och hennes samliv med landskapsmålaren Einar Wegener, deras liv och konstnärsskap utgör berättelsen för The Danish Girl med Alicia Vikander i rollen som Gerda och Eddie Redmayne i rollen som Lili Elbe. Det finns möjlighet att se filmen i samband med besök av konstutställningen på Arken.

Ur Arkens beskrivning av aktualiteten idag för Gerda Wegeners konstnärskap.

”Hun sprængte rammerne for sit køn og for kønslig identitet i det hele taget. I dag er tematikken i hendes værker højaktuel. Transkønnede har i den grad indtaget massemedierne, og transikoner som Laverne Cox og Caitlyn Jenner giver de transkønnede en stemme i populærkulturen”.  (ARKEN Museum for Moderne Kunst)

Einar Wegener finner Lili

Lili Elbe (Einar Wegener) var en av de första i historien som genomgick ett antal könsoperationer för att få bli den hon alltid ansett sig vara. Lili blir också en viktig modell för Gerda Wegener. Men Gerda Wegeners konst omfattar också reklam, bokillustrationer, teckningar inom mode, humor, satir och erotik. Hon fick sitt genombrott som tecknare 1908 då hon vann en teckningstävling i den danska tidningen Politiken.

Från 1912 bodde hon och Lili i Paris. Den franska staten köpte tre av Gerda Wegeners verk som idag finns i Centre Pompidous samling och som nu kan ses på Arken, en av dem är konstverket Karnevallet.

Gerda Wegener, Karnevallet, ca. 1925. Foto: Morten Pors
Gerda Wegener, Karnevallet, ca. 1925. Foto: Morten Pors

Gerda Wegeners konst – Arken

Gerda Wegeners konst - Arken
Gerda Wegener, Lili med fjervifte, 1920. Foto: Morten Pors

För målningen med balettklänningen gäller följande text:

Gerda Wegener, Solodanserinden Ulla Poulsen i balletten Chopiniana, Paris, 1927. Foto: Teatermuseet i Hofteatret

Jag vill i sammanhanget tipsa om två intressanta gästinlägg om Therese Andreas Bruce, som föddes som kvinna, men kom att leva som man. Ett levnadsöde som går ännu längre tillbaks i tiden än för Lili Wegeners. Inger Littberger Caisou-Rousseau har skrivit boken Therese Andreas Bruce: en sällsam historia från 1800-talet. Inger Littberger Caisou Rousseau har för Punctum saliens skrivit om Therese Andreas Bruce.

Från hemsidan för Arken – museum för modern konst, är faktan för detta inlägg hämtat som jag tagit mig friheten att översätta från danska.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens