Fristadsförfattare Nasrin Madani

Växjö fristad för fängslade och förföljda författare

Nasrin Madani Zad, från Iran har fått en fristad för sitt författarskap i Växjö. I sitt hemland är hon dödsdömd om hon fortsatt skriva om kärlek och om kvinnors situation i landet. Hennes texter anses för politiska.

Under Fängslade författares dag medverkade Nasrin genom textuppläsning ur en bok av den iranska poeten Naeimeh Doustar som suttit i fängelse på grund av sitt författarskap. Denna text läste Nasrin hos Quidings, Akademibokhandeln i Växjö. Senare under kvällen, hos Kulturparken Småland, läste hon texter hon själv författat.

Nasrin Madani Zad utgår idag från Det fria ordets hus i Växjö för vilket Karin Hansson är projektsamordnare. Karin är också den som hållt i alla trådarna inför och under manifestationen i Växjö den 15 november. En dag som präglades av ett flertal aktiviteter med syfte att visa sitt stöd för de författare som förtrycks och förföljs runt om i världen.

Elisabeth Jonsson laser hos Boomerang
Läser ur Anne Franks dagbok i samband med Fängslade författares dag 15 november 2014 hos Boomerang. Foto: Hampus Olsson, butikssäljare

Mellan 12.00 och 13.00 lästes texter på caféer, restauranger och i butiker enligt ett särskilt program. Boomerang, där jag själv läste ur Anne Franks dagbok, var en av de butiker som medverkade i manifestationen. Företag som visade sitt stöd var bland andra Flash, Umbra, Cultix, Johanne, Skåres med flera.

Boomerang visar sitt stod for fangslade forfattare
Boomerang var en av de butiker som visade sitt stöd för manifestationen den 15 november. Bilden från vänster: Elisabeth Jönsson, textuppläsare, Karin Johansson, butikssäljare. Foto: Hampus Olsson, butikssäljare

Böcker av Nasrin Madani Zad

Jag vill också tipsa om Nasrin Madani Zads böcker som du har möjlighet att låna på biblioteket eller köpa i den fysiska bokhandeln eller på nätet.

Nasrins bok, Jag har passerat torra årstider, finner du till exempel hos Adlibris och hos Bokus.

Kronobergs bokmässa

Sedan Växjö blivit fristad har det till mångas glädje blåsts ytterligare liv i stadens litterära verksamhet. Kronobergs bokmässa är ett annat återkommande evenemang som arrangeras av Växjö stadsbibliotek sedan många år tillbaka. I år är det sjunde året som mässan anordnas.

Författare, förlag och föreningar ställer ut. Kontaktpersoner för Kronobergs bokmässa är Karin Tunerstedt och Maja Nordblom.

Punctum saliens medverkar för tredje året i rad och i år blir det med fokus på Kulturdagboken.Välkommen till Kronobergs bokmässa lördagen den 22 november kl. 10.00-16.00

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

 

 

 

Samtliga fotografier i detta inlägg är publicerade med tillstånd av berörda personer och butiker.