Fängslade Författares dag Växjö

Manifestation för det fria ordet

Medverkar den 15 november med textläsning i samband med Växjös manifestation av  ”Fängslade författares dag”.

I Växjös butiker, caféer och restauranger kommer allmänheten att kunna ta del av olika texter skrivna av författare som är eller varit förföljda på grund av vad de skrivit.

Mellan klockan 12:00-12:10 läser jag ur Anne Franks dagbok i butiken Boomerang.

 

Fangslade forfattares dag

Yttrandefrihet – ingen självklarhet

Yttrandefrihet är lång ifrån en självklarhet. Runt om i världen sitter bloggare, författare och journalister fängslade för att de har satt vissa ord på papper eller spridit dem digitalt. För att visa sitt stöd och uppmärksamma situationen har Svenska PEN beslutat att i mitten av november varje år rikta ett starkare ljus mot fängslade författare.

Föreningen PEN

PEN är en världsomfattande förening för skribenter med syfte att främja vänskap och utbyte mellan skribenter. PEN kämpar för yttrandefriheten och försvarar skribenter som förtrycks, förföljs eller fängslas. Svenska PEN grundades 1922 och är en av organisationens äldsta center. På Dissidentbloggen, som drivs av svenska PEN lyfts förbjudna texter fram.

Manifestation för yttrandefrihet

Växjö kommer den 15 november att vara präglad av olika aktiviteter och evenemang I det fria ordets anda.Bland flera olika evenemang kan nämnas utställningen ”Frihet på barrikaderna” i Växjö konsthall som pågår fram till den 12 januari. Utställningen ställer frågor om konstnärlig frihet, yttrandefrihet och censur. I Det fria ordets hus kommer Disa Håstad, före detta utrikeskorrespondent, att rikta blicken mot situationen för yttrandefriheten i världen.

Läser ur Anne Franks dagbok

Den 15 november kommer jag att läsa en text ur Anne Franks dagbok, en bok jag läste första gången i tidiga tonåren och som är en av mina starkaste läsupplevelser och som väckte mitt intresse för mänskliga rättigheter och ordets kraft och makt. Anne Franks dagbok har rivit upp känslor. Den förbjöds i Libanon eftersom den porträtterade judar, Israel och sionism ( judisk nationell rörelse) till dess fördel.

Att Anne Franks dagbok finns att läsa kan vi tacka Miep Gies för. Miep Gies var den kvinna som gömde den judiska familjen Frank för nazisterna. När tyskarna grep familjen gömde hon dagboken med tanke att ge den tillbaka till flickan efter kriget.  Anne Franks pappa Otto var den enda som överlevde koncentrationslägren. När han fick tillbaka boken från Gies såg han till att få den utgiven.

Anne Franks dagbok finns att låna på biblioteket och att köpa hos Adlibris,Bokus m fl

Där man bränner böcker bränner man till slut också människor” skrev Heinrich Heine 1821 vars böcker senare  brändes under nazisternas bokbål maj 1933.

Så beslutet är enkelt eller hur?

Att verka för det fria ordet är att verka för människolivets okränkbarhet.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

 

 

 

 

Foto till detta inlägg:

Barb Wire” by winnond/Freedigitalphoto.net