”Denna dagen, ett liv”

”Denna dagen, ett liv”, ett citat som många av oss känner igen genom farbror Melker i Vi på Saltkråkan skapad av Astrid Lindgren och Olle Hellbom.

Uttrycket ”Denna dagen, ett liv”, är ursprungligen myntat av Thomas Thorild, svensk författare, poet och filosof. Sentensen utgör även rubriken för den bok om Astrid Lindgrens liv och författarskap, som gavs ut via Norsteds förlag 2014 och för vilken Jens Andersen är författare. En bok jag för övrigt läst och varm rekommenderar.

From Svenska Familj-Journalen *License: PD Category:Images from Svenska Familj-Journalen, Creative commons licens
Thomas Thorild, bild från Svenska Familj-Journalen , Creative commons licens

1925 besökte Astrid Lindgren Ellen Keys Strand tillsammans med några vänninor. Här läste Astrid som ung journalist, inristat över en dörrpost om jag minns rätt, uttrycket ”Denna dagen, ett liv” Astrid Lindgren såg som så många andra upp till Ellen Key.

Lindgren_1960
Foto: Astrid Lindgren, 1960, Creative Commons licens

 

Ellen Key har jag för övrigt skrivit en del om tidigare här på Punctum saliens i inlägget; Tankar kring Ellen Key, kunskap och utveckling.

Och visst är det lätt att fastna för sentensen ”Denna dagen, ett liv”. Något vi alla erinrar oss med jämna mellanrum och som många av ständigt arbetar med att komma ihåg genom yoga, mindfulness, meditation och andra sätt.

Läs gärna några av Punctum saliens läsares tankar om livskvalitet.

Ett annat lästips är Tina Peldáns uppskattade gästinlägg om livsglädje och närvaro i dödens närhet.

Hur vill du fånga dagen? En viktig fråga att ställa sig själv varje dag

Boken Denna dagen, ett liv:en biografi om Astrid Lindgren finns att låna på biblioteket och att köpa hos bland andra Adlibris, Bokus och CDON.com.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens