Budapests operahus

Ett operahus i överflöd byggt på uppdrag av kejsaren Franz Josef under tiden för det Habsburgska riket. Budapests opera invigdes 1884 och brukar beskrivas som Europas vackraste operahus. Akustiken ska vara den tredje bästa efter Scala operan i Milano och operan i Paris.

Arkitekten bakom operahuset är Miklós Ybl som fick i uppdrag att bygga ett vackert operahus i stilen nyrenässans.Operan började byggas 1875 och stod klar nio år senare,1884. Att gå in i byggnaden är att möta ett överflöd av lyx, guld, rött, sammet, kristallkronor och gedigna målningar av framstående scenpersonligheter.

Budapest opera med magnifika salonger
Det var den ungerska arkitekten Miklós Ybl som fick i uppdrag av kejsaren Franz Josef att bygga ett vackert operahus i stilen nyrenässans.

 

operasalongen Budapest opera
Ett operahus präglat av lyx och överflöd. Den stora operasalongen är utsmyckad med över 7 kilo guld.
Kárloy Lotz painting opera in Budapest
Kárloy Lotz kända takmålning av de grekiska gudarna på Olympen.
Här kunde det kejserliga paret, Franz Josef och hustrun "Sissi" njuta av opera i Budapest under det Habsburgska rikets storhetstid.
Här kunde det kejserliga paret, Franz Josef och hustrun ”Sissi” njuta av opera i Budapest under det Habsburgska rikets storhetstid.

Faktakällor till detta inlägg:

http://www.budapestguiden.nu/budapest-operan/ och

http://www.upplevbudapest.se/sevardheter-i-budapest/statsoperan/

Vill du veta mer om Budapest? Se gärna tidigare inlägg på Punctum saliens.

Budapest – en stad för badälskaren

Judiska kvarteren i Budapest

Foto: Elisabeth Jönsson

resereflektionerbudapest

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).