Budapest – en stad för badälskaren

Besökte i somras för första gången Ungerns huvudstad, Budapest. Under ett antal inlägg kommer jag i höst att här på Punctum saliens ge min bild av Budapest. Jag kommer att berätta om baden, arkitekturen, den politiska situationen och mycket mer. 

Börjar lättsamt med det som kanske Budapest är mest känt för, sina varma källor och bad. Enligt sajten Budapest.nu är Budapest världens tätaste stad när det gäller termalbadhus och spa. Bilden nedan är från Gellert hotell och bad som ofta omnämns som det finaste av badhusen i Budapest.

Gellerts hotell och bad
Foto: Elisabeth Jönsson

Gellertbadet

Gellertbadet är beläget i hjärtat av Budapest, vid foten av Gellertberget på Budasidan av staden. Gellertberget gömmer flera varma källor som levererar vatten till termalbadet. Här finns inom- och utomhuspooler i varierande temperaturer.

Det som slår en som besökare är den enormt vackra och påkostade arkitekturen. Hotell och spaanläggning byggdes i jugendstil 1918. Utomhuspoolerna tillkom senare.

Foajen Gellertbadet Budapest
Foajén Gellertbadet.
Foto: Elisabeth Jönsson

 

Széchenyibadet

Szechenyibadet ligger vackert beläget i en fantastisk secessionsbyggnad i Budapests största park, Városlighet (stadsparken). Badet har den djupaste och hetaste källan av alla spa i Budapest. Och detta bad rekommenderar jag ur badsynpunkt framför Gellertspa. Antalet bad är fler och miljöerna känns mer varierande. Det är en verklig upptäcksresa att gå runt på detta spa och krypa ner i de olika baden.

Szechenyi bad Budapest
Széchenyibadet
Foto:Elisabeth Jönsson

I baden konfereras och samtalas det långa stunder. Några spelar schack och andra ägnar sig åt att kramas. Miljön inomhus är stilla och rogivande och inte minst vacker att vistas i. Neobarockbyggnaden av detta spa grundades 1913, en tid för det habsburgska riket.

När man vistats i valda källor inomhus kan det vara skönt att gå ut en stund.

Széchenyibadet utomhusvy
Széchenyibadet utomhusvy
Foto:Elisabeth Jönsson

Renligheten i bassängerna varierar i mitt tycke och att ta en dusch mellan de olika baden är att rekommendera. Störst intryck gjorde arkitekturen och miljöerna som är något i särklass. En fröjd för ögat och en verklig upplevelse att bära med sig.

Det finns åtskilliga bad- och spaanläggningar i Budapest. Flera anläggningar erbjuder också olika spabehandlingar. Baden är folkliga och okomplicerade. Man betalar en avgift för ett antal timmar och det finns låsbara skåp för värdesaker.

Ungern ligger ovanpå ett underjordiskt termalhav. Runt om i landet kommer det upp vatten härifrån (över 1300 källor) med temperaturer på mellan 30 och 93 grader. Denna naturtillgång har man använt sig av sedan långt tillbaka i tiden. Värmande bad är en del av det sociala livet och används också för olika medicinska syften.

Källor: Budapestguiden.nu , Relaxresor.se, Visithungary.com och Top 10 Budapest genom Reseförlaget
 

resereflektionerungern