Åsa Ahl berättar om ”Snowmen”

Tre konstnärer med olika uttrycksmedel ställer just nu ut på Bergdala konstgalleri, utanför Växjö, Åsa Ahl, Elisabeth Henriksson och Markus Åkesson.

I aktuellt inlägg för Punctum saliens berättar Åsa Ahl om sin utställning ”Snowmen” och tankarna bakom den.

asa ahl SnowmenLusten att skapa

– Att skapa är viktigt i mitt liv. Dessa bilder har kommit fram ur min egen drivkraft och samtidigt ett försök att ta del av andras lust, lusten att skapa dessa snögubbar. Lite känns det som en sociologisk studie, även om jag inte alltid mött skaparna. För det mesta är det ett samarbete, det är många som drivs att skapa dessa gubbar som snart dyker upp i trädgårdarna, berättar Åsa Ahl.

Varje snögubbe har en personlighet

När Åsa fick uppdraget att ställa ut tänkte hon först att det skulle bli ett projekt i svartvitt. Detta har ändrats lite under tidens gång, även färgen har ändrat karaktär.
– Lite känns det som om varje snögubbe fått en personlighet, de har blivit mer och mer levande. Sedan tolkar jag. utifrån tillfälle och plats, sidorna jag visar, lite som en clown, den glada sidan möter ibland den mer mörka sidan.
– Detta skapar jag även i datorn vid bildredigeringen. då jag vill lyfta fram något i bilden, en morot, en färg eller en form. Ljuset är ju givetvis också viktigt.
Ibland är det planerat och ibland bara blir det spontana bilder när Åsa Ahl fotograferar. Det är inte alltid hon tittar i sökaren utan hon vill jobba mer med platsen och helheten.
Åsa Ahls konstnärsskap kan du läsa mer om via hemsidan, Åsas bilder

Via hemsidan för Bergdala konstgalleri har du också möjlighet att läsa mer om pågående utställningar. Galleriet har en Facebooksida via vilken du kan se filmer om och med utställande konstnärer. För filmerna svarar Mats Harrysson, som för övrigt hedrats med Växjö kommuns kulturpris 2015.

Utställningarna på Bergdala konstgalleri pågår fram till och med den 15 november. Öppettider undr utställningsperioden är lördag-söndag klockan 13.00-16.00.

Snowmenaahl

Våren 2015 fick jag frågan om jag kunde tänka mig att skriva en utställningstext till Åsa Ahls fotoutställning. Ett hedrande, men också svårt uppdrag som jag efter en tids betänketid tackade ja till. Texten i sin helhet har du möjlighet att läsa här.

elisabeth jonsson om Snowmenbylineelisabethjonssonpunctumsaliens