Utvecklande läsning av Sabina Berman för den kräsne läsaren

Ju mer jag läst, desto mer har jag utvecklats till att bli en kräsen läsare.

Efter det att jag fött mitt andra barn började jag komma igång med min läsning igen. Från att sporadiskt ha valt skönlitteratur på biblioteket har jag utvecklats till att bli en påläst läsare som mer medvetet väljer vad jag ska läsa. Men ibland kan det spontana vara det som är alldeles rätt. Det var så jag fick tag i boken ”Flickan som dök ner till jordens mitt” av Sabina Berman. en välkänd dramatiker och poet i Mexiko. Hon är född 1955 och boken ”Flickan som dök ner i jordens mitt ” är hennes debutroman. Den svenska översättningen gavs ut i år.Boken handlar om Isabelle som ärver en tonfiskfabrik i Mexiko.Hon ärver också ett hus och här bor Karen,en vanvårdad och autistiskt lagd flicka. Psykologiska tester som görs på Karen, mer eller mindre mot hennes vilja, visar en ”idiots” resultat, men genidrag på vissa delar.

En kärleksfullt skriven bok

Berättelsen om Karen är kärleksfullt skriven. Flickan har en speciell känslighet för havet och fiskarna. Samtidigt finns känslor av utanförskap och övergivenhet säreget beskrivna.Helsingborgs Dagblad har bland annat recenserat boken och skriver följande: ”Det finns många medelmåttiga eller dåliga berättelser om autism, men Bermans debut är en av de bättre jag har läst – i mycket beroende på att den är helt befriad från sentimentalitet.”

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).