Kan årets nobelpristagare utveckla och vidga mina perspektiv?

Jag var i en välsorterad tidningsbutik i Växjö häromdagen. Det föll sig så att jag och expediten började prata om hur många olika sorters tidskrifter och tidningar som fanns att välja bland i sortimentet. I den butik jag var i fanns 2100 olika artiklar och jag fick veta att det i storstäderna fanns några enstaka butiker med hela 3 500 artiklar. Fascinerande eller hur? Internets framväxt trodde många skulle leda till att antalet tryckta media skulle minska. Samtidigt ser vi allt fler företag och privatpersoner som aktivt interagerar via sociala medier som bloggar och Facebook.

Informationsflödet är större än någonsin tidigare i historien, likaså förhoppningsvis mångfalden i medieutbudet. Så idag nås jag av budskapet att den peruanska författaren Mario Vargas Lsosa får årets Nobelpris i litteratur och jag tänker;  honom ska jag läsa. Det innebär att jag får välja bort ett par TV-program, några blogginlägg, kanske någon tidning för att istället ge mig tid att fördjupa mig i en bok skriven av en författare som jag inte kände till så mycket om sedan tidigare.

Litteraturen bidrar till att jag utvecklas

Jag brukar ge mig lite tid att läsa nobelpristagare, tycker det är intressant att gå på djupet och få nya perspektiv, inte läsa det jag alltid läst.Jag vill känna att jag utvecklas som människa Men ibland så kan jag tänka att detta att det är en nobelpristagare som skrivit kan nog avskräcka en del läsare. Någon tycker,så pretentiöst och tråkigt. Någon vill ha flärd och/eller kändissnack eller en maffig deckare. Och det är väl bra att man kan tänka så om det inte leder till att man begränsar sig själv. Jag erkänner, det är något alldeles speciellt med kunskap och bildning om utifall det kan göra mig till en bättre människa. Just därför ska jag läsa årets nobelpristagare i litteratur, precis som jag ska ta mig en titt på bloggar jag kanske inte är så frekvent besökare på. På så sätt vill jag arbeta med att vidga mina personliga perspektiv.

Punctum saliens tar regelbundet upp litteratur ur olika perspektiv, läs mer här

På Punctum saliens boktipsar, en blogg på Boktipset.se har du också möjlighet att ta del av analyser, bokrecensioner och reflektioner kring böcker och författare.