Skapande julfrid i kreativ gemenskap

Dan före dopparedan. Idag ska julskinkan tillagas. Traditionen med mängder av fläskkött under julen härrör från äldre tiders stora höstslakt som ägde rum i oktober eller november läser jag i Stora Julboken av Jan- Öjvind Swahn.

Vid höstslakten fick man ett fläskberg att salta. Under året gick man sen och tuggade på mer eller mindre hårdsaltat fläsk. Men ett och annat slaktsvin fick leva för att slaktas närmare jul. Det var en njutning för många att äta färskt kött kring jul. Och att äta julskinka i Sverige kring jul kom att bli en tradition i stora delar av landet. Men det fanns variationer. I till exempel kustlandet och skärgården var julgäddan skinkans motsvarighet.

Att kalla julafton för dopparedan är vi svenskar ensamma om även om seden med dopp i grytan också förekommer i övriga Norden, läser jag på Nordiska muséets hemsida där jag också kan läsa om hur vi i äldre tider välkomnade den annalkande julen.

Från gårdsjul till resandets högtid

I vår tid är det för många inte lika lugnt och stilla som man kanske tänker sig att äldre tiders jular var. Många av oss resor långa sträckor  för att träffa släkt och vänner.

Men det är inte alla som har någon att resa till på julafton. Högtider kan också skapa stark ensamhetskänsla.

Kreativa pepparkakshjärtan

Jag har turen att ha någon att fira jul tillsammans med. Min dotter har kommit hem och bjöd häromdagen på dessa vackra egenhändigt skapade julpepparkakor. (Vill du veta mer om pepparkakans ursprung?)Och idag blir det tillagning av julskinka.Så här strax innan jul tänder vi också levande ljus och framåt kvällen kommer förhoppningsvis jullugnet också att infinna sig.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).