Skapa en kreativ julgran med inspirerande paket

När jag skriver dagens inlägg lyssnar jag på en platta med julmusik ”Ett barn är fött” med Leif Strands damkör och Jönköpings Sinfonietta. Första stycket är ”Bereden väg för herran”.

Idag är det en vecka kvar till julafton och julstämningen smyger sig på allt mer. All snö som finns ute gör sitt till för att förstärka känslan.Förra helgen hade vi glöggfest, men någon julgran har vi inte köpt än.En sådan ska man enligt svensk jultradition ( om man nu väljer att följa den) gärna hämta in och klä med ljus och prydnader.Precis som många av de svenska jultraditonerna kommer också traditionen med gran vid jul från Tyskland.

Traditionen med gran utvecklas

Den första kända klädda granen är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland,läser jag på Nordiska museets hemsida.I slutet av 1800-talet blir julgranen mer allmän i landet. Och granen är onekligen viktig för oss. Julgransförsäljningen just nu går på högvarv. Nu är det ju så att snö och is gör att det råder brist på julgranar i år läser jag i Dagens Nyheter och det är med något ängslig blick jag kört förbi julgransförsäljaren.

Marias kreativitet blomstrar

Julgranen sprider julstämning hos Maria

Julgranen klär vi gärna med ljus och glitter och en som redan fått in sin julgran och klätt den är Maria Öqvist Öhman. Maria är konsthantverkare och arbetar i gränslandet mellan konst och slöjd. Hon tycker mycket om återbruk, stilkrockar och saker som gör henne glad.

Maria driver också en blogg där man som läsare kan följa hennes kreativa julförberedelser och inte minst se hennes bedårande inpackade julklappar.

Marias kreativa julklappspaket

Maria berättar att den mesta inspirationen kommer inifrån henne själv.

– Jag får ny inspiration genom att arbeta. En idé föder en ny idé….
Viss inspiration kommer såklart utifrån. Jag är noga på att alltid göra saker på ”mitt” sätt, så även om jag får inspiration från något jag sett, så plagierar jag inte, berättar Maria

Maria arbetar i många olika material och tekniker såsom trä, metall, papper, luffarslöjd, textil, måleri och  grafiskt.
– Jag tror att jag är lite rastlös av mig, så jag tycker om att byta teknik så att jag inte ska ledsna. Material och tekniker kan också ”befrukta” varandra, ge nya idéer, säger Maria.
Jag frågar Maria om hon har gjort någon julartikel som hon  är extra nöjd med
–  i så fall så är det julträden som jag tillverkat i år. Jag har återbrukat olika material som jag smyckat träden med. ( Alla bilder i detta inlägg är publicerade med Marias tillåtelse. Fler fina inlägg finner du på hennes blogg Jag blommar.
Marias egenhändigt tillverkade julträd.

5 svar på ”Skapa en kreativ julgran med inspirerande paket

 • 17 december, 2010 kl. 7:25 e m
  Permalänk

  Maria är världens kreativast blommande vän, vilken fin intervjú, takc för det Elisabeth!!!

  • 18 december, 2010 kl. 7:04 f m
   Permalänk

   Hej Aleisa!
   Kikade på din blogg. Vilka fina klänningar du syr!

 • 17 december, 2010 kl. 6:10 e m
  Permalänk

  Tack för kommentar hos mig!

  Sv. Jag har mött många i skolan som hatar lov, helger och högtider och anledningen är alltid densamma: Spriten!

  Jag hoppas att omgivningen hjälper dessa barn! Det finns i regel släktingar, vänner och grannar som rimligen kan öppna en dörr och erbjuda en famn. De som hamnar helt utanför har ett helvete. Dessa barn lider ofta i det tysta; de känner lojalitet till föräldrarna, samtidigt som de känner skam, skuld och förtvivlan. I allra värsta fall även – hunger. 🙁

  Vilken trevlig och inspirerande blogg du har! Hit tittar jag gärna in fler gånger och välkomnar dig tillbaka till mig. Jag älskar nya läsare och kommentarer!

  Hoppas att du har en trevlig kväll!

 • 17 december, 2010 kl. 9:03 f m
  Permalänk

  Så fint Elisabeth!
  Jag ska skriva ett inlägg och länka till dig. TACK!

Kommentarer är stängda.