Romerskt bad inspirerar kropp och själ

Högt arbetstempo, plikter, ansvar – bryt mönstret. Igår kväll gav jag mig själv en stund av romerskt bad i Växjö simhall i present.Det är konstigt att det romerska badet är så tomt på folk, med det känns skönt och lyxigt att få röra sig själv i lokalerna.

Rekvisitan viktig

Vid romerskt bad rekommenderar jag; gott om tid, en apelsin, vatten, badkläder, handdukar och mjukgörande kräm.  Vill du, kan ta ta med dig några stärkande magasin, en bra bok eller varför inte hör efter med en riktigt god vän om han eller hon kan följa med.

Ett bra romerskt bad tycker jag innehåller tre olika sorters bastu;  ång-,torr-,och våtbastu. Kallbadet ska ligga strax intill bastun.

Ta god tid på dig för ett möte med bastuns magiska ångor! skriver bastuakademin. och betonar att ”ett bastubad handlar om att bada, duscha, vila, basta, duscha, äta, vila, basta, duscha.”

Själv tycker jag att jag får en skön återhämtning efter att ha badat i den kallvattensbassäng som finns på romerska badet i Växjö (lär vara 12 grader- så det är ju egentligen ganska varmt, men jag tycker det är iskallt). Jag litar till denna behagliga känsla. Och när  doppet följs av en varm bastu då är upplevelsen som bäst.

Så igår fick jag ett stärkande bad som inspirerade och gav liv till både min kropp och min själ.

Vill du läsa mer om bad och badkultur? Följ med till Budapest – en stad för badälskaren.

Ett svar på ”Romerskt bad inspirerar kropp och själ

  • 12 november, 2010 kl. 1:30 e m
    Permalänk

    Hej! Visste inte att Växjö hade ett romerskt bad! Härligt! Jag kommer ihåg när jag var på Varmbadhuset i Karlskrona – så vackert och speciellt. Jag var 13 år och där med två komisar. Vi tyckte det var lite generande att man skulle ta av sig baddräkten. Vi trotsade lite, och fick veta det av baddamerna. Kallbadhuset i Malmö är också en underbar plats. Ystads Saltsjöbad fantastiskt. Vatten är värme för själen och vila för kroppen! L´eau à la vie.

Kommentarer är stängda.