Önskar dig en fin söndag med god livskvalitet

Igår lördagen den 8 december fann boken ”Berika och värna livet – Tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration” fler nya läsare. I samband med den digitala bokrelease som jag anordnade på Facebook fick vi som medverkade möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter utifrån bokens innehåll. En fråga som berör många och som jag ställde i samband med releasen handlar om livskvalitet.

Vad är livskvalitet för dig?

Här nedan presenterar jag några av svaren som jag fick i samband med den digitala releasen.

”Att stanna upp och uppmärksamma när jag ser eller hör något som berör mig, som gör mig glad.Att kunna välja.Att veta att barnen och mannen och jag mår bra. Att de och jag trivs med det vi gör. Att göra det jag tycker om att göra”

”Tanka kärlek när man är med de man älskar. Att få mina äldre på jobbet att skratta hjärtligt Att inte blunda för tillvaron,se och höra med själen.” ”Det finns inga små mirakel,bara mirakel och de är massor överallt”

”Livskvalité, är när jag är totalt närvarande i nuet och ett litet snäpp extra är det att dela det med någon , att vara där i nuet tillsammans.Att leva i nuet.”

”Fånga dagen och göra det bästa av den. Att göra någon annan glad att finnas där föra någon annan. Att sitta vid havet och få sinnesro och andrum. Att måla och skapa. Målat något som någon annan uppskattar och blir glad av. När man och mina vuxna barn kommer hem Att vara totalt där i glädje och sprida den. Det är inte alltid man kan det. För livet har dåliga dagar med. Det är dock målet varje dag.”

”Livskvalitet är att kunna vara totalt närvarande i varje ögonblick man upplever… Livskvalitet för mig är att ha möjlighet att fylla mina dagar med sysselsättningar som stimulerar mig och gör mig glad. Att få göra det jag vill och brinner för. Att ha goda och positiva relationer kring mig är också livskvalitet. Att bo så man trivs.

I boken ”Berika och värna livet” finns ett kapitel som handlar om just livskvalitet. Begreppet är mångfacetterat och rymmer flera dimensioner. Kapitlet avslutas med några frågor att reflektera över på egen hand som till exempel: Vad är livskvalitet för dig? Vad i ditt liv gör att du upplever god eller sämre livskvalitet? Vad gör att just du känner hopp och mening?

Jag vill tacka alla medverkande för allt engagemang och medverkan i releasen.Varmt tack också till Maria Kilenstam som medverkar i boken med länk och uttalande och som på sin blogg skrivit ett fint inlägg nu under andra advent. Maria står för dagens frontbild här på Punctum saliens och fler av hennes fotografier och livsbejakande inlägg kan du läsa på Marias Hörna- Njut av livet

Foto: Maria Kilenstam, Marias Hörna – Njut av livet

Sätt rockstjärnestatus på Ditt liv

Cecilia Kärvegård är en annan kvinna som också har en alldeles speciell förmåga att sprida ljus i tillvaron. Därtill har hon en gåva och en förmåga att lyfta andra människor, en generositet som jag upplever frigör energi,livskraft, kreativitet och medmänsklig innerlighet.

Foto:Nathalie Kärvegård

Cecilia har tidigare skrivit gästinlägg för Punctum saliens under rubriken Sätt rockstjärnestatus på Ditt liv. Cecilia medverkar också i boken ”Berika och värna livet- Tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration” och har skrivit om boken och projektet på Klokegård.se – Bloggutmaningen som blev en bok.

Hur är din söndag? Känner du att den inrymmer livskvalitet? Om ja, varför? Om nej, är det möjligt att göra något för att förändra Din situation? I så fall vad? Välkommen att dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet

2 svar på ”Önskar dig en fin söndag med god livskvalitet

 • 10 december, 2012 kl. 8:57 f m
  Permalänk

  Varmt tack Maria för din kommentar om livskvalitet. Jag lyfter upp den som dagens kommentar. Varma hälsningar!

 • 9 december, 2012 kl. 8:07 e m
  Permalänk

  Livskvalitet är för mig mina egna upplevda känslor om att leva ett meningsfullt och tryggt liv för att MÅ BRA! Att våga stanna upp i vardagen för att öka min medvetenhet om vad som är viktigt och att se det som jag kan påverka. Då behöver jag vara uppmärksam och närvarande för att ta reda på vad jag har för behov och våga skapa den förändring eller förbättring som bidrar till en bra LIVSKVALITET. Jag vill känna att jag kan njuta av livet fullt ut och känna glädje och livslust. Att få omge mig med dom människor som jag älskar ger mig energi och att ha en berikande fritid inspirerar mig till att ständigt utvecklas. Det är lika viktigt för mig att få arbeta med olika människor och kunna inspirera dem och motivera till personlig utveckling, för delad glädje är dubbel glädje. Mitt fokus ligger på att ständigt utvecklas och att gå framåt det är då som jag mår som bäst för jag har gjort ett aktivt val och undviker att titta bakåt i dåtid, utan ta lärdom av mina tidigare erfarenheter och förvalta dom på nutiden för att skapa en bra LIVSKVALITET för mig HÄR och NU!

  Tack Elisabeth för en mycket intressant ”tråd” och ett bra samtals ämne som fick mig att börja reflektera. Det var jätte synd att jag inte kunde vara med er i går i samtalen med Bokrealesen men det kommer kanske fler tillfällen! Många varma kramar till dig Maria Björk <3 <3

Kommentarer är stängda.