Njut ditt otium!

En sommarhälsning från Punctum saliens 2013

Kanske har du redan tagit semester eller så väntar en efterlängtad ledighet på dig. Sommaren är en tid då många får möjlighet att njuta sitt otium. I bästa fall är det den tid då vi ges möjlighet att gå ner i varv.Själv njuter jag mitt otium genom långa skogspromenader eller väl tillagade måltider i familj och goda vänners sällskap.

Många av mina finaste, personligaste barndomsminnen är för övrigt sommarminnen. Sommaren var frihetens och möjligheternas tid med lekar långt in i sommarkvällen. Sommarlovet var frizonen från vardagens annars inrutade tillvaro. När naturen skiftade till grönt under våren tändes hoppet.

Foto: Elisabeth Jönsson, Punctum saliens
Foto: Elisabeth Jönsson, Punctum saliens

Sommarens dofter väcker minnen

Läser en intressant artikel i Svenska Dagbladet under rubriken Dofter är porten till vår barndom och tänker på hur präglad av dofter sommaren är. Tänker att kanske är det därför sommarminnena blir så starka.

En webbplats möjliggör inte ( inte ännu) en förmedling av sommarens dofter som blommande jasmin, nyklippt gräs eller doften av hav. Punctum saliens sommarhälsning tar istället gestalt i form av ett bildspel med en enkel egenkomponerad melodi. Jag vill med detta önska dig som följare till Punctum saliens en riktigt skön sommar.

havstrandösterlen
Sandhammaren, Österlen
Foto:Elisabeth Jönsson

Punctum saliens tar nu ett längre sommaruppehåll och beräknas vara tillbaka igen under augusti månad. Tipsar om lite sommarläsning från tidigare inlägg här på Punctum saliens och önskar dig rika möjligheter att njuta Ditt otium.

Elisabeth Jönsson

ansvarig utgivare

Tips på sommarläsning:

Inspiration för balans, natur och långsamma platser

Kan slow utveckla livskvaliteten?

Inspiration att leva temp0 giusto

PS! Njuta sitt otium är ett uttryck som lära härstamma från romartiden. Begreppet otium stod för all sorts frihet från plikter ett idealtillstånd som möjliggjorde sysselsättningar utan materiell vinning som mål, till exempel bildning och eget skapande.

Ett svar på ”Njut ditt otium!

  • 2 juli, 2013 kl. 8:19 e m
    Permalänk

    Mm, jag har också många fina barndomsminnen från sommaren… Vi lekte Burka, sparkade Ritz eller hängde runt på cyklar. Barnen idag har helt andra sommrar men det går att locka ut dom 🙂

Kommentarer är stängda.