Naturen skapar läkning

En vacker skog utanför sjukhusfönstret för den som är sjuk, en promenad i öppna landskap eller en tavla med ett naturmotiv; tre exempel på ”medicin” som fungerar läkande för den som är sjuk eller stressad.

Ja, det är faktiskt så. Naturen är en kraftkälla som har rent läkande krafter. Kanske är det inte så konstigt att vi gärna dras till gilla-knappen i de sociala medierna när vi ser en vacker naturbild.

De senaste decennierna åren har det, enligt Naturvårdsverkets skrift Naturen som kraftkälla, genomförts en hel del forskning som gett en ny och fördjupad bild av hur vi människor påverkas av naturen.

Naturen återuppbygger och läker

Naturen har restorativa (återuppbyggande effekter). Forskarna Rachel och Stephen Kaplan har framlagt en teori om varför de tror att det förhåller sig så. De menar att den mänskliga hjärnan hanterar sinnesintryck på två olika sätt, riktad uppmärksamhet och spontan uppmärksamhet. Den riktade uppmärksamheten som vi använder i vardagen, kräver mycket energi av oss. Den mår vi inte bra av att använda alltför mycket. I naturen är sinnesintrycken vilsamma och vi ser oss om spontant, vilket ger vila för den riktade uppmärksamheten.

Den vackra målningen i dagens inlägg står Halina Larsson för. Halina är naturfotograf, som emellanåt också tar fram penseln. Jag är mycket glad över att Halina är samarbetspartner till Punctum saliens. Hon har medverkat med sina underbara bilder på Punctum saliens i flera olika inlägg, lite mer utförligt i inlägget Halina Larsson skapar magiska ögonblick. Besök gärna hennes blogg Med tiden med kameran.

Mer om naturens inspirerande och läkande kraft.

Täby kommun har provat att skriva ut natur på recept. Mer om natur på recept på sidan Stark i naturen.

Källa: Naturen som kraftkälla, Naturvårdsverket 2006.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens