Mörkersyn i Växjö konsthall skapar reaktioner

Konst kan vässa och utveckla personliga åsikter

På golvet ligger tre balsamerade grismattor och på en bänk sitter uppstoppade fåglar. Mitt i hallen står ett fort av trä som ser ut som en stor stjärna. Längre bort finns en vägg full med inramade texter i svart och vitt. Vad är detta?

Just nu pågår en, i mina ögon, utmanande utställning i Växjö konsthall under titeln Mörkersyn. Det är tre danska konstnärer, Sofie Hesselholdt, Vibeke Mejlvang och Svend-Allan Sorenssen som ställer ut mellan den 8 april till och med 15 maj.

Vad jag tycker om utställningen? Ja, det var omtumlande känslor av obehag. Det råa, hårdbarkade fick ta plats i utställningen vilket satte igång känslolivet. Några tolkningar gjorde jag inte.Det råbarkade inne i konsthallen blev en skarp kontrast till den vackra våren ute. Grisarna på golvet kändes makabert. Varför? Jag äter ju griskött. Och varför tycker jag det är mer makabert med grisfällar än med en tigerfäll? Är det för att det är mer ovanligt? För mer rätt tycker jag inte att det är. Vill du veta mer om utställningen så finns information från Växjö konsthall via länken Mörkersyn. Smålandspostens Tomas Lissing har också recenserat utställningen.

Eleverna kommer nu att skriva om utställningen i sin gemensamma blogg. Här ligger fokus på de känslor som utställningen väcker. Var och en får också fördjupa sig i ett av verken i utställningen. Det verk som väckte flest känslor i elevgruppen var Golden locks av Sofie Hesselholdt och Vibeke Mejlvang.

Vad tycker du om verken?Något som är extra intressant?

4 svar på ”Mörkersyn i Växjö konsthall skapar reaktioner

 • 10 maj, 2011 kl. 11:25 f m
  Permalänk

  Det är viktigt för människan att få utlopp för sina tankar – mörka som ljusa – åt något håll… Impulser och händelser av alla de slag bankar oförtrutet mot våra hjärnor; alla våra sinnen. Vi vet, känner, borde, gör, gör inte… och berörs.

  Nu har jag inte sett utställningen, men för mig skickar den angelägna tankar… för vi måste våga låta oss konfronteras även av mörker. På många sätt tror jag att många lever med mycket skarpa och förvirrade kontraster i sin tankevärld idag, mer än tidigare… Nyheter, upplysning, reklam… allt pulserar ständigt och ofta onödigt dramatiskt omkring oss. Se oss, se hit är grunden för den själsliga överlevnaden, medan hotbilder av skilda slag tornar upp sig och – skrämmer.

  Jag skulle gärna se ditt bildspel i Tankerummet. Kanske fler skulle vilja delta i diskussionen där? Det vore också intressant med en uppföljning av de ungas tankar.

  Jag tycker alltså att detta är mycket intressant!

 • 10 maj, 2011 kl. 9:26 f m
  Permalänk

  Installationskonsten är beroende av miljön omkring, t.ex. det faktum att den ställs ut på en konsthall. Platsen sanktionerar verken genom att säga ”det här är en konsthall, så därför kav vi kalla de här uppstoppade korparna som står på den röda bänken för konst”. Det där är ett vågspel som inte alltid fungerar, för det kräver att publiken går med på de redan uppsatta premisserna. Gör de inte det, upphör de svarta korparna att vara konst.

  Ingmar Bergman säger i en intervju om sin film ”Sjunde inseglet, att man alltid tar en risk när man vitsminkar en skådespelare för att sedan påstå att han representerar ”döden”.

  ”Mörkersyn” är konst med ett budskap, ett ärende. Den bjuder in åskådaren till att tolka symboler; det blir lite som att lösa rebusar. Publiken är ju alltid, oavsett vilken konst det är, en medaktör som gör en del av ”jobbet”, fast här tycker jag att publiken får göra hela jobbet.

 • 8 maj, 2011 kl. 3:36 e m
  Permalänk

  läskigt!
  men jag älskar konst…
  dock går jag för sällan på utställning.
  men vi har ju alltid en liten hängning i bibblan hemmavid.
  favoriten är chagall 🙂
  han har dock aldrig hängt på bibblan just 🙂
  hälsningar från dalsland

 • 8 maj, 2011 kl. 10:17 f m
  Permalänk

  Kan bara hålla med om att grisarna verkligen är makabra och inget jag skulle vilja ha i mitt hem. Även om jag inte äter kött (förutom fisk o kyckling) är jag en sann djurvän och jag undrar hur utställningen tagits emot om det funnits med katter, hundar, hästar…. Även en gris kan ju vara ett husdjur och inte bara en produkt som skall bli mat så småningom.

Kommentarer är stängda.