Melodifestivalen-inspirerade oss barn till egna festivaler

Folkfesten som skapar tidningsrubriker

Kvällstidningarna frossar i festivalstämningen

Finalisten är utsedd. Eric Saade går vidare. En ung sympatisk kille med ödmjuk framtoning. Jag önskar honom all lycka till. På Expressens nöjessida kan den nyfikne frossa i ett makalöst bildextra. Surfar man vidare hittar jag hos Aftonbladet/nöjesbladet ännu ett bildextra, uttalanden från självaste statsministern, en rubrik om Linda Bentzing där hon ska ha sagt enligt Aftonbladets rubrik; Jag är Lesbisk; eller?

Och huruvida Eric Saade kommer att lyckas i Tyskland eller ej spekuleras det också i.40 procent av Nöjesbladets läsare tror nämligen att Eric ryker redan i semin.Och hur ser då Kvällsposten på festligheterna? Ja, även här finns ett rikligt bildextra.

Kvällsposten skriver i artikeln Eric Saade vann Melodifestivalen att han är populärast – både hos juryn och det svenska folket. Hos Kvällsposten finns också möjlighet att tycka till och rösta.

 

Melodifestivalen inspirerade oss

barn till egna festivaler

Meldoifestivalen har ända sedan barnsben legat mig varmt om hjärtat. Första gången som jag verkligen brydde mig var jag nio år och vi gick genom Kungsparken i Hässleholm, lekkamraterna och jag, sjöng Ring, Ring och Ska vi plocka körsbär i min trädgård, om och om igen. Texterna hittade vi i de schlagerhäften vi köpt. Musiken blev en del av oss.

Vi arrangerade egna festivaler dit vi bjöd in publik. Schlagerfestivalen blev en inspirationskälla till egna festivaler. Vi sydde egna scenkläder, tänkte ut scendekor och koreografi och bjöd in andra barn till shower. Det var något av det roligaste vi visste. Under några år levde vi för festivalen. För oss handlade detta med melodifestivalen aldrig om att vinna. Det handlade om att ha roligt, få vara kreativ genom musiken och få skapa något eget utifrån festivalen som inspirationskälla. Personligen hoppas jag att Eric Saade och alla deltagare bevarar sin musikglädje. För mig är det självklart. Musik kan man inte tävla i. Men man kan få fram vad den stora massan gillar just nu. Vad som slår? Vad som kan sälja?Och just därför känner jag för som i protest lusten att köpa den platta ,som förhoppningsvis ges ut, med den artist som fick minst antal röster.

En intressant iakttagelse man kunde göra igår är hur olika de olika länderna i den internationella juryn la sina poäng. Det visar på intressanta kulturella skillnader i musiksmak.