Ljus, vänner och choklad skapar livslust och inspiration

Ljuset skapar livsglädje

Ljuset återvänder. Idag skiner solen i Växjö. Snön börjar smälta bort. Jag känner att våren är på väg. Med ljus öppnas nya möjligheter. Funderar på resor, platser jag vill se och bli inspirerad av. Ljuset är efterlängtat. Jag känner att jag själv behöver fylla på med ljus. För mig är ljuset en stor del av livskvalitén. Ett par månader nu, då jag egentligen önskar att jag kunde legat i idé, livet handlat om att hitta gnistan i tillvaron. Det som gör att man orkar med vardagen.

Kunskap i konsten att överleva

Jag tror att just nu är det extra viktigt för många av oss att fylla på med energi. Privata bekymmer parallellt med katastrofen i Japan gör mig som människa extra sårbar. För jag vill ju vara en överlevare. Helst vill jag ju vara en livsnjutare, men det finns stunder i tillvaron då det är en konst att vara en överlevare. Ett sådant tillfälle är väldigt tydligt för många i Japan just nu. Hur klarar man egentligen av en sådan katastrof?

”– I katastrofområdena är det inte bara att lyfta på telefonen och boka tid hos psykologen. I stället hämtar man stöd hos människor i omgivningen, bland andra som överlevt.”läser jag i en artikel i DN med rubriken stöd från andra drabbade viktig hjälp.

I artikeln nämns också ett tyst igenkännande människor emellan som är läkande. När jag själv drabbats av sorg kan jag känna igen mig i denna känsla när jag besöker kyrkogården. Detta att veta att jag inte är ensam i existensen. Att jag delar vetskapen om livets sårbarhet med andra.Att livet inte är givet fick jag lära mig tidigt i livet, men ändå behöver jag påminna mig själv om värdet av att odla ett förhållningssätt till livet som inrymmer tacksamhet. Jag har skrivit en del om detta i ett tidigare inlägg ”Skapa mening trots kunskap om livets sårbarhet”

Ett personligt förhållningssätt

Och kanske har det med förhållningssättet till livet att göra. Att överleva och leva trots vetskapen om att livet när som helst kan ryckas ifrån en.

”– När man lever med svåra hälsoproblem blir det ännu mer uppenbart att det lilla i vardagen är det som betyder något”, säger Agneta Nyholm Winqvist i en artikel om Wabi-sabi i Dagens Nyheter.

Wabi-sabi läser jag, i en intressant artikel, saknar formella tillvägagångssätt. Det handlar om tidlös visdom, villkorslös kärlek, ödmjukhet och stillhet.

 

Det som jag känner talar till mig är det förhållningssätt som beskrivs i artikeln. I artikeln säger Agneta att man frågar sig inte vad man kan få ut av livet, utan vad man själv kan ge. ”Det handlar om att dagligen se över sina tankar och gärningar på ett sätt som slutligen leder till en genuin känsla av tacksamhet inför livet.”

Så jag tänker; ljuset återvänder, medmänniskor finns och jag minns en fin händelse på sportlovet då jag träffade min kusin och hennes barn. Vi åkte till en liten chokladbutik/tillverkare och njöt av härlig choklad. Närvaron, mötet i stunden av värme och närhet med människor jag tycker om betyder oerhört mycket för mig.Sådana tillfällen gör att man orkar gå vidare. Det behövs inga dyra resor, presenter eller någon lyxbil för att göra mig lycklig. Sol, goda vänner och god choklad gör livet fullkomligt. Vilken lyx att kunna njuta av det.


Ett svar på ”Ljus, vänner och choklad skapar livslust och inspiration

  • 16 mars, 2011 kl. 1:25 e m
    Permalänk

    Den här chokladen känner jag igen!!! Javisst handlar livet om de små stunderna av närvaro man kan känna ensam och i sällskap med andra. Kan man känna glädje och tacksamhet över dem så har man nog kommit en bit på väg mot inre frid och lycka.

Kommentarer är stängda.