Kreativa julkort och inspirerande julkortskunskap

Detta inlägg är uppdaterat 13 november 2013

Skickar du julhälsningar med post? I detta inlägg bjuder Punctum saliens på lite kuriosa

 

Kunskap om julkortets historia

Julkortets historia börjar i England. I Stora Julboken av mat- och kulturhistorikern Jan-Öjvind Swahn kan jag bland annat läsa att världens första julkort var tecknat av John Calcott och att kortet handmålades i 1000 exemplar som sedan såldes för en shilling stycket.Snart kom julkortsseden till Sverige. I och med att Postverket införde ett halverat porto för just privata brevkort spred sig traditionen i landet. Populära motiv i Sverige vid förra sekelskiftet var motiv tecknade av Jenny Nyström som gärna tecknade tomtar i alla möjliga situationer.

Skapa egna kreativa julkort

För den som vill vara kreativ och skapa egna julkort finns mycket inspiration att hämta på nätet. Scrapbooking är en kreativ teknik för att att skapa egna julkort.Kika gärna in på Annicas pysselblogg för tips.

Julfrimärken – inspirerande konstverk

 

Speciella julfrimärken har det funnits i Sverige sedan 1971. Traditionen att skicka julkort i Sverige går tillbaka till 1880-talet.

2010 var det Konstfackstudenten Stefan Engblom som var formgivaren av julfrimärken för inrikes post.

2011 års utgåva för inrikespost har julblommor som motiv.De fyra julblommorna på 2011 års julfrimärken är amaryllis, julkaktus, julstjärna och julros.Frimärkena har utformats av Molly Bark.

2012 års julfrimärken2012 års utgåva föreställer klassiska julgransprydnader som kulor, stjärnor, änglar och hjärtan. Frimärkena är formgivna av konstnären Inga-Karin Eriksson2013julfrimarkenFrimärkena ”Jul 2013 – Jul i Storskogen” har tryckts i offset och ges ut i häfte med tio självhäftande frimärken och fyra motiv.2013 års julfrimärken har illustrerats av Henning Trollbäck.

Mer julläsning på Punctum saliens:

Inspirerande och kreativa julklappar

Skapa en kreativ julgran med inspirerande paket

2 svar på ”Kreativa julkort och inspirerande julkortskunskap

 • 8 december, 2010 kl. 9:16 f m
  Permalänk

  Apropå julkort så måste jag slå ett slag för postens levande julkort, riktigt kul grej där du kan välja kamera och inställningar och fota levande renar på en bergstopp i fjällen, och sen skicka iväg!
  http://www.levandejulkort.se/

  Snygg, rolig och smidig kampanj!

  • 8 december, 2010 kl. 1:29 e m
   Permalänk

   Vilket roligt tips!
   Jag var inne på adressen du tipsade om och det fanns en mängd spännande saker att testa.

Kommentarer är stängda.