Jultradition och kunskapande julinspiration

Medmänskliga möten är mitt liv

Frukostkaffet är drucket och idag väntar julstädningen. Jag brukar inte julstäda mer än vad jag städar annars. Det viktigaste på julen är inte städningen. Det är människorna runtomkring mig. Det är så många man vill räcka till för, men utrymmet finns inte alltid riktigt så som man önskar. Jag är bara en enkel liten människa med alldeles för höga krav på mig själv. Men jag ska försöka njuta av julen även om jag i år tycker att den kommer alldeles för snabbt.

På onsdag sitter jag med eleverna i Växjö domkyrka för sedvanlig julavslutning och för sextonde gången ( tror jag det är) kommer jag att få höra gymnasieskolornas kör sjunga julsånger. Men jag tröttnar inte. Det är en gåva att varje år få stifta bekantskap med unga människor under utveckling. Det inger mig hopp om framtiden och glädje.I mitt jobb är mötet det centrala.

Kunskapande julinspiration

December månad har jag ägnat åt att fördjupa mig i svenska jultraditioner här på bloggen. Det har jag gjort för att bredda och fördjupa mina egna kunskaper samtidigt som jag vill dela med mig av det som jag själv tycker är intressant. Jag har i ett av mina tidigare inlägg skrivit om varför jag tycker det kan vara viktigt att känna till de traditioner som präglar och präglat en.

På Nordiska museets som visar på svenska seder och traditioner har jag funnit mycket inspirerande material. Dagens Nyheter har också haft en serie som belyst våra jultraditioner ur lite andra aspekter.

Etnologen Lena Kättström Höök på Nordiska museet i Stockholm är en av landets främsta experter på traditioner. Hon har har koll på hur vi firar och har firat jul i Sverige skriver Dagens Nyheter den 17 december.

Vi har traditioner som betyder mycket för människor här i landet. Men det behöver inte betyda att traditionerna enbart har ett svenskt ursprung, och säkert kommer de att förändras i framtiden. Levande traditioner är just levande; de skapas och förändras i mötet människor emellan. Kultur är alltid en levande process, säger Lena Kättström Höök i artikeln som bär titeln ”Oliver på julbordet – varför inte?”

Just nu yr snön utanför fönstret, men det är inte så långt till Posten. Jag har några paket och kort kvar att posta.