Inspireras och utvecklas med musik

Inspirerats av musik vem har inte gjort det?

Även om jag inte lever på musik så händer det allt oftare numera att gitarren och noterna kommer fram.För vad kan vara så bra inspiration och fungera som en lisa för själen som just musik. Det händer något inombords när vi hör musik. Det är kommunikation på ett annat plan. Ett plan som ligger djupt och är existentiellt. Ja, vad vore världen utan musik?

Kunskap om musikens påverkan

Det är inte helt lätt att definiera vad musik egentligen är rent intellektuellt.Många av oss har däremot erfarenhet av musik som berör våra känslor på djupet.När du känner dig som mest vissen och nere fungerar musiken som tröst och själslig näring. Likaså har många av oss minnen från ungdomsförälskelser festliga tillfällen eller resor som är  kopplade till viss musik. Det vi intuitivt vet bekräftar också forskningen Musik kan påverka oss kroppsligt, mentalt, emotionellt, visuellt och socialt. Det finns idag en rik kunskap om musikens påverkan på människan. Och olika forskare inom olika ämnesfält har olika uppfattningar om hur vi människor påverkas av musik. Olika forskningsfält lägger också olika perspektiv på musik, således kan vi till exempel lägga ett psykologiskt, ett pedagogiskt, ett medicinskt, ett socialt eller ett etnologiskt perspektiv på musik för att ge några exempel.

Boktips om du vill få mer kunskap om hur musiken kan få dig att må bättre

Genom olika former av musikterapi kan vi få hjälp att mildra och ibland läka kroppsliga och själsliga sjukdomstillstånd.Musik kan skapa inre harmoni som underlättar inlärning.

Är du intresserad av hur musiken kan kan påverka dig att må bättre rekommenderar jag boken Må bättre med musik av Eva Bojner Horwitz och Gunilla Bojner.

Vilken låt gör dig glad och vilken får dig att vilja dansa?

Tycker du att detta inlägg var intressant?

Ta gärna del av inlägget om att utforma ett eget personligt musikapotek. Det kan du läsa här.

Uppdraget finns också utförligare beskrivet i första boken i Punctum saliens regi, Berika och värna livet – Tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration.