Inspireras av Sound of music i Växjö

Jag var igår tillsammans med familjen på musikalen Sound of music som just nu går på Växjö konserthus.

Yvonne Tuvesson Rosenqvist starka scennärvaro är imponerande, sånginsatsen briljant.På scen finns flera stjärnor i varierande åldrar där det går att lyfta fram flera goda exempel. Anton Yngvesson visar sin bredd på scen i sång, dans och teater. Gabriella Leske som jag sett i helt andra roller går på ett mycket stilfullt sätt här in i rollen som baronessa.

Skapar en varm stämning

Men det som gör föreställningen så varm och innerlig är relationen som finns mellan Yvonne(guvernanten) och barnen. En värme som de förmedlar till publiken och som skapar varm stämning i hela salongen. Barnen är mycket duktiga och det känns som om de inte gjort annat än att stå på scen.

Soldaternas intåg på scen får kalla kårar att rysa längs ryggraden.

Smålandspostens recensent Kristina Bingström strör rosor över föreställningen i sin recension och jag kan inte annat än att på det stora hela dela hennes uppfattning.Men att stryka några sångnummer som föreslås i recensionen skulle förta handlingen.Nämnas måste också det  fina framförandet av Edelweiss,även om jag satt och väntade på stämsång som jag tycker skulle förhöjt numret extra.

Växjö kan vara glada att vi har ett sådant gäng av entusiaster, Linneateatern, som gör att staden får ett namn på musikalkartan.

Foto:Mats Samuelsson Medverkande fr.v: Gabriella Leske, Anders Nilsson, Yvonne Tuvesson Rosenqvist, Anton Yngvesson och Yazmina Simic

 

Om musikalen Sound of music

 Musik av Richard Rodgers, manus av Howard Lindsay och Russel Crouse,sångtexter av Oscar Hammerstein II. Musikalen först uppförd i New York 1959 , filmatiserad 1965 med Julie Andrews som Maria von Trapp.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).