Den svenska tomten kommer ”på riktigt”

Pappa ska köpa tidningen fick jag höra som barn när pappa plötsligt försvann från matbordet. Det gick en gång, kanske två innan misstanken smög sig på och man hade lärt sig att kiosken; ja, den var nog stängd på julafton. Och lite skumt var det att han gick in på toaletten och var där så länge vartefter det plötsligt ringde på ytterdörren.

Men ingen jul utan jultomte. Jultomten var superviktig och en jul utan tomte vore för oss barn en fullständig katastrof.

Ett år när vi barn klurat ut hur det här med tomten egentligen fungerade och pappa var synnerligen misstänkliggjord gjorde mina föräldrar en tomtekupp. Pappa satt kvar vid matbordet ,samtidigt som det ringde på dörren och vem stod där utanför om inte jultomten.Ja, att extraknäcka som jultomte kunde vara ett sätt att få lite småklirr i sin skrala kassa och samtidigt glädja små barn med sin närvaro.

Kunskap om jultomten

Vem är han då denna kära jultomte som Jenny Nyström tecknade och Viktor Rydberg diktade om?

Tomten bär gärna en röd kappa och julens färg är ju också ofta röd som jag skrivit om i tidigare inlägg under rubriken: ”Men varför är julen egentligen så röd?”.

Vi i Sverige är ganska ensamma om att ha en jultomte som kommer på besök på julafton. I de flesta anglosaxiska länder så kommer ingen tomte rent fysiskt, utan jultomten är en fantasifigur som dyker upp på natten. Denna fiktiva tomte lägger paket i speciella julstrumpor gärna upphängda nära en öppen spis genom vilken jultomten kan ta sig in i huset. Vår tomtens anfädrar är gårdstomten,julbocken och helgonet S:t Nikolaus. Det är Jenny Nyström som  skapade utseendet hos vår jultomte enligt Nordiska museets hemsida som också bjuder på annan tomtekunskap.

Alla har vi nog vår egen lilla tomtesamling hemma med såväl egenhändigt gjorda tomtar som olika keramikvarianter. Min egen tomtesamling är inte så stor och inte planerar jag att göra den större. För min personliga dekorationsfavorit under julen är hellre ängeln än tomten. Men familjens tomtar de finns också kvar i jullådan och tomtarna finner varje år sin plats på fönsterbrädor, bord och andra lämpliga skrymslen och vrår.

Julpynt