Kunskap om julkalendern genom tiderna

Som barn var julkalendern något av det mest inspirerande som fanns.

1 december fick man lov att öppna den magiska första luckan och nedräkningen till en av årets viktigaste dagar började. Vissa år uppmuntrades barnens kalender kreativitet lite extra. Det var de år då TV-kalendern bestod av en tavla som efterhand skulle fyllas med små figurer att själv klistra på. Jag minns ett år då jag var besatt av julkalendrar. Förutom TVns kalender hade jag en mängd gratiskalendrar av olika slag. Ett annat år var jag extra kreativ och skapade en egen kalender ( inte helt lätt). Någon chokladkalender hade jag aldrig som barn, men jag minns att jag kände stark avund gentemot de kompisar som hade fått en sån där vacker kalender med tomte på framsida och små smaskiga chokladbitar i . Nog var de också lite malliga över det tyckte jag då.

Kalendern skapade stämning och förväntan

TVns julkalender följde vi barn troget.Kalendern var viktig för den skapade julstämning. Teskedsgumman var ett säkert kort. Teskedsgumman var TV-kalender första gången 1967 och gick sedan i repris 1976.Andra kalendrar som vi pratade mycket om var Trolltider, och ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Inspirerad av tysk förebild

Det var en tysk affärsman som konstruerade den första julkalendern 1920. Succén blev större än väntat men allteftersom kalendern blev mer avancerad fick affärsmannen Gerhard Lang svårt att få ekonomi i produktionen och hans företag gick i konkurs. Till Sverige kom kalendern på 1920-talet. 1957 kom Sveriges radio på att koppla en kalender till ett radioprogram och 1960 efterapade TVn radions idé, (källor se tidigare inlägg)

Skapar reaktioner

Att TV kalendern är viktig för svenska folket märktes inte minst på den tittarstorm som kalendern  Håkan Bråkan orsakade 2003 En scen i SVT:s julkalender gjorde att granskningsnämnden fick ta emot flera anmälningar (artikel Dagens Nyheter).

Nyfiken på svenska jultraditioner?

Mer läsning finner du bland andra i följande inlägg:

Inspirerande advent

Inspirerande julböcker