Inspirerande advent!

Jag minns de egenhändigt gjorda ljusstakarna som vi ställde på våra skolbänkar de första skolåren. Av klädhängare i trä med ljushållare vi fått av fröken, tände vi ljusen, ett efter ett fram till jullovet.

Advent är latin och betyder ”ankomst” och då menar vi Kristi ankomst. I Sverige hade advent länge en ganska obetydande roll. Det var först under 1920-talet som första advent blev en av årets stora kyrkogångsdagar.Julskyltningen har också bidragit till att göra advenstfirandet populärt.

Ljuset som tänds första advent

På Nordiska museets hemsida kan jag läsa att den svenska adventsljusstakens historia börjar på 1870-talet med en adventsgran på Ersta diakonissanstalt i Stockholm.Adventsljusstaken då? Ja , den svenska adventsljustaken känner vi tidigast från Svenska kyrkan i Paris. Det var en ärkebiskop , Nathan Söderblom, som 1896 införde den där skriver Jan-Öjvind Swan i Stora julboken

Förr en tid för lugn och samling

I det gamla bondesamhället var advent (”julfastan”,” lissjul”, ”varslat”) en tid för lugn och samling inför julhelgen. Människorna i bygderna undvek då bullrande och störande utearbeten, ja de lär till och med ha varit förbjudna, under adventstiden för annars kunde björnen vakna i idet (sas det i bland annnat Dalarna).

Det hörde till seden att gå till kyrkan och för kyrkobesökaren var första söndagen i advent något extra. Predikan handlade om Kristus ankomst och när man kom hem åt man lite mer och lite bättre än andra söndagar. Det var också sed att ge en eller flera slantar i fattigbössan ( ett sätt att ge allmosor till de som hade det sämre ställt ekonomiskt).

Källor till detta inlägg är i de flesta fall länkade. I de fall det saknas länkar är faktauppgifterna hämtade från böcker jag angivit i ett tidigare inlägg, en förteckning över dem finner du här.

Ett svar på ”Inspirerande advent!

Kommentarer är stängda.