Inspirera dina vänner med en glöggfest och pepparkakor

I helgen planerar vi för glöggfest. Vi tänker inspirera våra gäster med glögg i olika smaker.P

Kreativa tillbehör

Vi gillar glöggen och dess tillbehör och just nu konfererar vi hemma om vad vi ska bjuda till. Saffransbullarna är bakade. Till glöggen vill vi också äta pepparkakor så pepparkaksbaket är också igång. För mig är pepparkakan den juligaste kakan och den ska ju enligt gammal tradition också vara bra för magen.

Lite spännande pepparkakskunskap

Peppar botar enligt myten diarréer och kolera och ansågs nyttig mot svagsynthet och melankoli. Samtidigt ansågs pepparn sexuellt upphetsande på män och som ett preventiv- och abortmedel för kvinnor läser jag i Jan-Öjvind Swahns Stora Julboken på sidan 141. Ingefäran satte fart på tröga magar och var effektiv vid tandvärk. Malda kryddnejlikor , strödda i håret, gjorde kalla fötter varma. Stött kardemumma (intagen i honung) gjorde enligt myten att blåmärken såg mindre blåskimrande ut. Ja, pepparkakan var en form av livselixir som botade allt möjligt.

Samma medicinska aspekt fanns också kring glöggen. Och även om kunskaperna om sambandet mellan kryddorna och olika sjukdomars bot i drycken glögg och pepparkakan bleknat så känns det på något sätt ändå bra i själ och hjärta med värmande glögg och en hembakad pepparkaka.

Det äldsta pepparkaksreceptet i Norden är från det danska kungahovet på 1490-talet.

Första plåten alltid lika spännande

En kaka för ”finare folk”

Pepparkakan ansågs länge som en finare kaka förbehållet för ”bättre folk”. Och jag läser i Stora Julboken att det hävdas att den som först tillverkade pepparkakor i Stockholm var en tysk bagare vid 1600-talets mitt. Vadstenas nunnor bakade dock pepparkakor på 1400-talet. Pepparkakor är för övrigt mycket omtyckta i Tyskland och i staden Weissenberg finns ett pepparkaksmusem.

De flesta av oss bakar nog pepparkakor till jul och idag äter många av oss kakan året om.

 

Ett svar på ”Inspirera dina vänner med en glöggfest och pepparkakor

  • 11 december, 2010 kl. 3:33 e m
    Permalänk

    Hej Elisabeth!
    Tack för besök och kommentar hos mig. Går bra att länka till mig om du vill skriva om mina julklappar.

Kommentarer är stängda.