Vilken glädje att ha goda vänner som ger mig inspiration och kraft

Mina vänner inspirerar och stärker mig

Vi var bortbjudna igår kväll. Det var verkligen trevligt. God mat och samtal kring viktiga saker i livet. Få saker är så viktiga som förmånen att ha fått riktigt goda vänner.

Det är något speciellt när man känt varandra länge. Jag tycker om långvariga relationer. Det är då man lär känna varandra på djupet. Men det är en konst också för långvarig vänskap kräver ömsesidig respekt. Det är ju inte alltid man tycker likadant. Och att tycka om en annan människa som tycker annorlunda än en själv kräver träning, men det är utvecklande för det öppnar ens sinnen.”Med vänner kan man alltid vara sig själv” skriver författaren till följande fina text
”Teoretiskt är vänskap en relation baserad på uppskattning, förståelse, likartade värderingar samt personlig sympati. Vänner är också de enda gentemot vilka man alltid är sig själv, utan förpliktelser, krav och överenskommelser. Där total ömsesidighet råder, där tid och avstånd är oväsentliga, där man är till lags helt enkelt genom att var precis som man är. Vänskap är en spegel, där man till sin häpnad ser hurdan man egentligen är.”

Vänskap som en spegel

Just detta med vänskap som en spegel är den välkände religionsfilosofen Martin Buber inne på i sin bok ”Jag och Du”.Martin Buber menar att i det autentiska mötet ”Jag” och ”Du” är den andre inte ett objekt för min erfarenhet. Han är ett subjekt som deltar i att skapa mitt ”Jag”, liksom jag deltar i att skapa detta ”Du”.Och kanske är det just därför vi vänner är så viktiga för varandra för att vi blir i ett autentiskt möte till i mötet med den andra.

”Jag och Du”

Martin Bubers filosofiska huvudverk, ”Jag och Du”, publicerades 1923 .1962 kom boken ut på Dag Hammarskjölds initiativ. Boken förenar  en existentialistisk grundhållning med en filosofisk.Personligen upplever jag bokens innebörd och budskap användbar att reflektera över i många sammanhang.Innehåll från boken ser jag ofta citeras i såväl tidskrifter som litteratur som tar upp existentiella frågor, identitet och relationer.

2 svar på ”Vilken glädje att ha goda vänner som ger mig inspiration och kraft

 • 23 oktober, 2010 kl. 7:05 e m
  Permalänk

  …där man är till lags helt enkelt genom att vara precis som man är… Borde inte alla relationer egentligen vara så??

  • 24 oktober, 2010 kl. 8:09 f m
   Permalänk

   Tycker som du att alla relationer borde fungera så. Men frågan är om vi har ett sådant samhälle där vi tillåter varandra att blomstra som de personligheter vi är ämnade att vara.
   Elisabeth

Kommentarer är stängda.