Inspirerande och kreativa julklappar

Inspirerande och kreativa julklappar som skapar glädje och gör mottagaren av paketet glad och tacksam, ja vem vill inte ge det.

2010 var årets julklapp en surfplatta ( Handelns utredningsinstitut). 2011 års julklapp är den färdigpackade matkassen och 2012 är det hörluren som blir årets julklapp.

Sedan 1988 har handelns utredningsinstitut (HUI) presenterat årets julklapp. 1988 var det en bakmaskin, 1994 en mobiltelefon och förra året var det en kanske mer prisvänlig spikmatta. Kriterierna för årets julklapp är enligt Handelns utredningsinstitut att:

  1. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  2. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
  3. Produkten ska representera den tid vi lever i

Kunskap om julklappen

Traditionen med att ge varandra julklappar sträcker sig långt tillbaks i tiden, ända tillbaks till antiken faktiskt.På 1700-talet fanns två olika julklappsseder i Sverige, en mer för överklassen med dyrare presenter och en enklare mer skämtsam variant.

Givaren smög sig i skydd av kvällsmörkret fram till den gård där mottagaren bodde, sedan klappade han våldsamt på dörren, öppnade den hastigt på glänt och slängde så in presenten, varpå det gällde att ta till benen och försvinna utan att ha blivit igenkänd.”  Ur Stora Julboken av Jan-Öjvind Swahn

Just klappandet på dörren innan skämtgåvan slängs in ska vara orsaken till att julpresenter kallas julklappar.Och julklappen är en tradition som står sig, liksom julhandeln.

Kreativa alternativ

För den som vill ge en annan form av julklapp finns en mängd alternativ. Förutom att göra egna julklappar kan man ge en gåva till en hjälporganisation. Det finns en mängd organisationer att ge bidrag till och som också kan göra skillnad.

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).