Ingrid Tollgerdt Andersson om lusten att skapa

Från och med januari i år kan du på Punctum saliens regelbundet ta del av en utvald bild som konstnären berättar lite mer om. Aktuell bild är målad av Ingrid-Tollgerdt Andersson. Ingrid målar så ofta som lusten faller på vid sidan av sitt ordinarie arbete som forskare, föreläsare och författare inom ledarskapsutveckling.

Målning av Ingrid Tollgerdt-Andersson.  Bilden publicerad med tillstånd av konstnären.

Målningen ovan är inspirerad av Provence.

– Provence är ett förtrollande landskap som lockar och berör – så det inspirerar mig verkligen, berättar Ingrid Tollgerdt-Andersson.

– Landskapets skönhet och ljus är betagande och tillsammans med alla inspirerande möten ger det energi och skapar kreativitet.

Målandet frigör kreativitet och inspiration

– Jag blir lycklig av att måla. Målandet frigör kreativitet och inspiration inom mig. Det lyfter mig och smittar av sig också på skrivandet, det blir på något sätt så att kreativitet föder ny kreativitet, säger Ingrid som svar på min fråga varför hon målar.

Ingrid har så länge hon kan minnas målat och tecknat i perioder.

– Att skapa har varit och är en viktig del i mitt liv. Otaliga är de fantasifigurer, flickor, kläder och hästar som jag ritat som liten. I tonåren övergick jag mer och mer till att måla i olja och konstnärsbanan lockade mig en tid. Universitetsstudier, som så småningom övergick i forskning och en doktorsexamen blev navet i min professionella bana. Gränsen mellan forskningen, författandet och målandet är i allra högsta grad flytande och det blir en växelverkan mellan olika grenar av skapande. Jag har gått en del målarkurser och att måla har alltid varit viktigt för mig.

De senaste åren har naturmotiv och framförallt blommor av olika slag varit de motiv som inspirerat Ingrid, gärna målade i akvarell.

– Tidigare målade jag en hel del i olja, men sedan jag upptäckt akvareller så har dessa blivit mina favoriter. Akvarell är en teknik och ett sätt att arbeta med färger som passar mig och min personlighet. Testar ibland annat, senast japanska vattenfärger. Jag färgade och krossade äggskal som jag använde tillsammans med de färgerna, men har nu återgått till akvarellerna. Det kommer definitivt att bli nytt experimenterade.

http://www.tollgerdt.se/tollgerdt-art/

Kort fakta om Ingrid Tollgerdt Andersson

Ingrid Tollgerdt -Andersson arbetar idag med ledarutveckling och har skrivit flera böcker om ledarskap.1989 disputerade hon vid Handelshögskolan i Stockholm 1989 med en doktorsavhandling kring framgångsrikt ledarskap i näringslivet.Ingrid Tollgerdt Andersson har under åren bedrivit forskning kring ledarskap och organisation i olika verksamheter, nationellt och internationellt

 


 

 

 

 

 

3 svar på ”Ingrid Tollgerdt Andersson om lusten att skapa

  • 15 februari, 2012 kl. 4:23 e m
    Permalänk

    En färgsprakande bild som jag blir glad av att se! Längtar till sommaren och avundas den som får gå omkring i allt det vackra!

  • 4 februari, 2012 kl. 3:38 e m
    Permalänk

    Någonstans ifrån kommer doften av ett helt annat landskap än det som jag själv befinner mig i. Intensiv men inte påträngande tavla…

Kommentarer är stängda.