Konstnären Emilia Linderholm

Inspireras av scenens värld

Emilia Linderholm har skapat målningen för veckans inlägg, en akvarell som bär titeln ”Som en smekning”.

– Jag tycker om att försöka fånga en känsla antingen det är att breda ut sig, ta plats eller att som här släppa något som man burit upp under en längre tid eller för en kväll.

Emilia berättar att hon gestaltat en person som precis stigit av en scen eller kommer från en stor fest, känslan som infinner sig när man släpper en spänning , är  ensam kvar, alla har gått och sminket ska av.

–  Kvinnan har inget synligt hår och jag har tänkt att hon haft peruk och tagit av sig den och sin halvt åtsittande, lite strama, men vackra klänning.Vissa har upplevt det som en kvinna som har förlorat sitt hår i cancer och blivit mycket berörda på det viset. Detta älskar jag, att den som ser bilden gör den till sin.

EMILIALinderholm
Foto:Gösta Linderholm

Emilia hämtar mycket inspiration från scenens värld. Hon har ett förflutet som operasångerska och framträder fortfarande i perioder.Vad hon  vill uttrycka med sitt konstnärskap är olika beroende på motiv.

– Jag har sällan färdiga budskap i mina målningar. Jag målar väldigt intuitivt med färg och form, ofta en kvinnlig gestalt eller fler. Jag vill inte ”skriva på näsan” vad betraktaren skall känna, säger Emilia.

Ofta återkommer denna kvinna – ensam- med ett eller flera barn, en man eller omgiven av väninnor. Emilia vill måla sinnliga, hudlösa och starka kvinnor, gärna i vackra klänningar, men inte ”förminskade” eller ”utfläkta” som hon uttrycker det.

– För mig hör styrka och att våga visa sig känslig ihop. Det behöver inte ta ut varandra. Många blir provocerade av att det är återkommande kvinnor i mitt måleri, medan konstnärer som bara målar båtar eller hus anses ofta bara vara konsekventa.

Emilia Linderholm tycker det är  fantastiskt roligt och viktigt  att måla kvinnor i starka, varma, expressiva färger och hon har som vision att ta in ännu mer text och musik i sina projekt.Ofta gör hon projekt med ett tema, exempelvis som Maria bebådelse i olika kyrkor runt i landet. Då har hon haft kvinnofrukost, utställning och sedan konsert på kvällen.

Emilia Linderholm Foto:Maria henell
Emilia Linderholm berättar om sitt konstnärsskap i samband med Qoola Qvinnors träff i Växjö hösten 2013. Foto:Maria Henell

Det finns en stark ambition om att arbeta med fler projekt som engagerar socialt.Emilia har haft samarbeten med både Garissa en kvinnoorganisation i Kenya som hjälper flickor med utbildning och arbetat mot könsstympning och med svenska BRIS.

– Jag tror att kultur och konst kan göra skillnad och den måste inte vara konstig eller svår att ta till sig för det.

SOM EN SMEKNING.jpg

Emilia om arbetsgång och teknik för ”Som en smekning”

– Jag tecknade först kvinnan åt andra hållet men istället för att sudda behöll jag det huvudet med. Detta har resulterat i att många ser en man bakom henne. Tycker mycket om sådant att allt inte är självklart som vi ser.

– Det är en akvarell med både torra akvarellblock färger, men också rinnande akvarell som min mamma köpte för många år sedan. De färgerna gör att det rosa blir så starkt.

Sen är det krita och blyerts. Kritan finns i det ”frasiga” vita strecken på vänstersidan.

Maria Henell har skapat ett bildspel där Emilia berättar mer om sitt skapande. Det har du möjlighet att ta del av här.

Läs mer om Emilia Linderholm

Hemsida – www.emilialinderholm.com

Facebook – Art by Emilia Linderholm

Instagram – Emiliaingeborg

Fler inlägg i serien ”Fotografer och konstnärer inspirerar”