Halina skapar magiska ögonblick

Mars månads bild för Punctum saliens

Sedan jag började vistas mer aktivt i bloggosfären har det fallit sig så att det är vissa sidor som jag gärna återkommer till. En av dem är Halinas; Mellan Hav och Land. Jag är mycket förtjust i Halinas sätt att se världen genom kameraögat, och de stunder när jag behöver se något vackert händer det ofta att jag går in på just hennes sida. Jag är därför väldigt glad för att Halina står för mars månads bild på Punctum saliens.

Halina började fotografera för några år sen när hon var hos sin sambo. Där hittade hon en liten kompakt Konica Minolta kamera och började ”knäppa” bilder i trädgården.

Halina fotograferar för att hon tycker det är så roligt och för att hon tack vare kameran kunde hitta balans under sina första år i Sverige.

– Även om kulturskillnader i Europa inte är så stora är ändå språket, samhällets regler och massor andra små saker i det vardagliga livet mycket främmande och frustrerande. Det mest frustrerande för mig var att jag inte kunde förstå och kände mig otroligt begränsad. Det hände saker i mitt liv och  jag var väldigt beroende av andra människor och i stort behov av kommunikation. Jag kände mig väldigt ofta otroligt vilsen och fylld av irritation att jag inte kunde uttrycka mig väl, på detta sätt jag var van vid. Fotografering var en slags ventil för alla dessa frustrationer. Med bilderna kunde jag vara själv, testa, prova, göra om och om igen, tills jag var nöjd. Den digitala tekniken gjorde det lätt och efter några månader var jag fast.

Halinas svenska blev med tiden så  bra att hon vågade logga in sig på ett fotoforum, träffade många olika fotografer, skaffade nya vänner och blev ännu mer fast. Idag bloggar hon med bilder och försöker vara aktiv i föreningen BioFoto och Naturfotoforum.

–  Jag ser mer och upplever allt mer intensivt tack vare bilder. Kameran gör det möjligt att komma närmare detaljer och se saker och ting från olika perspektiv. Sedan kan jag för evigt fånga mina ögonblick, som Fru Larsson i den underbara filmen av Jan Troell

Månadens bild

Halina funderade länge på vilket foto hon skulle välja

– Jag tänkte på trollsländor, grodor, som jag älskar och som är otroliga att fotografera, och på havet. Till slut valde jag en bild som gav mig mycket glädje som amatörfotograf och bildskapare. En bild från vackra ön vid västkusten Hållö.Jag var där över en helg i oktober för två år sen på träff med BioFoto. Vi var många som träffades och fotograferade tillsammans. Det var en ny upplevelse för mig att träffa människor som har samma hobby och intresse för natur. Jag kommer ihåg att det var en otroligt vacker höstkväll med magiskt ljus.Jag ville bevara ljuset och stämningen.

Halina berättar om en oförglömlig träff med fotovänner .

-Just den kvällen när vi satt på klipporna, småpratade om foto och vänskap, njöt av vacker solnedgång och höstvärme hade något magiskt för mig och just detta ville jag bevara i bilden.

– När jag letar efter någonting särskilt, tar jag promenader vid havet eller i skogen. I naturen finns allt.Alla svar på våra frågor och bekymmer, det finns harmoni och kraft. Konsten är bara att lära sig ta del av det fantastiska runt omkring oss, oavsett vart någonstans vi befinner oss. Jag är ganska lyckligt lottad att jag bor mitt i motivet, som jag brukar säga, nära havet och har en trädgård. Vad ska man önska mer?

Havet inspirerar

Halina har speciella känslor för havet och gillar att ta bilder från sina promenader på stranden. Hon tycker om att fånga färgskiftningar, ljusstrålar över vattnet eller på isen.

–  Havet bjuder på otroligt mycket från stund till stund och inget moment är lik varandra. Det är nästan hypnotiserande. Havet, även om människorna kan segla över det, fiska, njuta och utnyttja på olika sätt tillhör de krafterna som egentligen är obrutna i naturen, säger Halina

– Jag kan ta bilder på samma ställe om och om igen och det är alltid något nytt att se. Jag.kan jämföra det med poesi. Jag letar efter lugnet och harmoni och njuter av det vackra i naturen.

Att fotografera är för Halina en värdefull hobby. Hon är självlärd och testar ständigt på nya saker och utvecklar på så sätt sitt skapande.

– Jag söker efter det annorlunda, okonventionella, kanske lite unika, avslutar Halina.

Tack Halina för en intressant intervju för att du berikar världen med dina bilder och för att du står för månadens bild under mars månad.

Fler av Halina Larssons fotografier finner du på hennes blogg Med tiden med kameran.

 

 

 

 

l


 

 

 

3 svar på ”Halina skapar magiska ögonblick

 • 4 mars, 2012 kl. 4:00 e m
  Permalänk

  Halina är en fantastiskt duktig fotograf och så är hon en väldigt trevlig människa. Jag har haft nöjet att träffa henne några gånger!

 • 1 mars, 2012 kl. 5:21 e m
  Permalänk

  Jag har följt Halina och hon har många foton att försjunka i. Den här är otroligt vacker. Ha dé!

 • 1 mars, 2012 kl. 10:30 f m
  Permalänk

  Vilken vacker bild,,eller rättare sagt, vilket vackert ögonblick! En bild att försjunka in i.
  Tack för att du hittade denna sida Elisabeth..

Kommentarer är stängda.