Siv-Britt Mangi, ”Med rötterna i Vigrens backe”

En författare – en bok

Siv-Britt Mangi gav i juni 2013 ut boken ”Med rötterna i Vigrens backe”, en diktsamling om tiden då hon växte upp i en trekulturell kultur. Nyligen blev hon invald i  Sveriges Författarförbund.

– Jag skriver för att sätta ord på företeelser kopplade till den tid och den bygd jag lever i. Det är en viktig drivkraft i mitt skrivande, berättar Siv-Britt Mangi.

Varför har du skrivit boken ”Med rötterna i Vigrens backe ?

– Den bara kom, utan att vara planerad. Min pappa dog i slutet av april, på Världsbokdagen och efter den händelsen blev det en diktsamling. Efter en nära anhörigs bortgång är det naturligt att göra tillbakablickar och på så sätt föddes boken.

med-rotterna-i-vigrens-backe

Vad vill du ge läsaren?

– En bild av hur ett barn med trekulturell identitet växer upp i glesbygden, tillsammans med olika generationer. Samlingen är en slags tidsresa och samtidigt en spegling av den tid som har flytt ( från mitten av sextiotalet och framåt).

Respons du fått på boken?

– Många med rötter i bygden känner igen sig och också människor som vanligtvis inte läser dikter, fann samlingens upplägg och enkelhet intressant.

Varför skriver du?

Det är min konstart, ett sätt att få uttrycka mitt skapande och i bästa fall nå andra med mina texter.

– Utan det skrivna ordet skulle min själ förtvina. När jag läser reser jag, in i mig själv. När jag skriver reser jag, bortom mig själv.

Vad kännetecknar ditt skrivande?

– Korta snabba ögonblicksbilder, jag ser en bild och kopplar ihop den med en känsla eller en reflektion. Det är mitt poesiskapande. Jag skriver också på en roman och där ser mitt skrivande lite annorlunda ut. Jag varvar perioder av skrivande med långa perioder av tangent- och pennvila. Det hänger intimt ihop med hur mycket energi jag lägger ner på mitt jobb som lärare.

– Jag har ansträngt mig ordentligt för att få ihop jobb och skrivande och det höll på att bli för mycket för mig. Nu visar jag mig själv medkänsla och det har lett till att jag är piggare men skriver mer sällan. Och det är okej. Jag kan inte kräva det omänskliga av mig själv. För det saknar jag ork. Istället planerar jag just nu in egen skrivtid i längre sjok, då jag är ledig. Så snart sitter jag där vid tangenterna igen.

sivbrittmangi

Siv-Britt Mangi har också skrivit ”Ordlusta – Tankar om livet” som gavs ut augusti 2011.

Hon har tidigare medverkat på Punctum saliens i serien ”Skaparglädje och skapande människor”, under rubriken Siv-Britt Mangi frigör skapartid för Ordlusta.

Boken ”Med rötterna i Vigrens backe” finner du bland andra hos Adlibris och Bokus 

Ny serie om litteratur
Ny serie om litteratur

 

Ett svar på ”Siv-Britt Mangi, ”Med rötterna i Vigrens backe”

  • 1 november, 2013 kl. 9:26 e m
    Permalänk

    Ett hjärtevarmt tack! Jättefint.

Kommentarer är stängda.