Om ”Kärlek och svek”

 I dagarna gav Ingrid Tollgerdt- Andersson ut sin andra skönlitterära roman, ”Kärlek och svek”, uppföljaren till hennes skönlitterära debut, Gränslandet: en kärleksroman.

Den 14 oktober samarbetar Punctum saliens med Ingrid i ett inspirerande kulturevenemang på Växjö stadsbibliotek Bokrelease med kärleksmusik.

I samband med detta evenemang blir det sång och musik på temat kärlek som framförs av Elisabeth Jönsson, sång och Allan Rogers piano.

Författare inspirerar!

Ingrid berättar i aktuellt inlägg för Punctum saliens om sin senaste bok och om vad som inspirerar hennes författarskap. Förutom att skriva leder Ingrid skrivarkurser i samarbete med Collana Förlag och Textpalatset. Mer om skrivarkurserna och hur du gör om du vill medverka i slutet av detta inlägg.

Ingrid Tollgerdt Andersson om sin senaste roman ”Kärlek och svek”

– I boken ”Kärlek och svek” möter vi tre generationer kvinnor som rör sig i spännande miljöer: Paris, Franska Rivieran, Italien, men också Stockholm och ännu mera nordliga platser. Starka kvinnor, men ibland tvivlande. Om passioner över åldersgränser och nationer. Huvudtemat är relationer, något som fascinerar mig enormt. Livets essens. Även om jag är doktor från Handelshögskolan i Stockholm så är min grundutbildning psykolog. Lärde mig redan då mycket om människor, deras innersta och om relationer, vilket delvis omsätts i min roman.

– Huvudperson är Emma. Dotter till den karismatiska och berömda modeskaparen Julia. Inte alltid enkelt att ha en mamma som är vacker, åtrådd och världsberömd. Alla älskar Julia. Ja, så känner Emma det och relationen mellan henne och hennes mamma kunde definitivt varit bättre. När Julia gifter sig med en betydligt yngre och mycket välkänd författare rämnar Emmas värld. Hur går det? Emma löser sin ångest på ett destruktivt sätt och är på väg att falla djupt när hon inser att det största sveket kanske inte är hennes mammas utan att Emma svikit sig själv?

Under hösten 2015  anordnas olika träffar om boken ”Kärlek och svek” och om attraktion och personkemi. Hur gör jag om jag är intresserad av att medverka vid något av dem? Hur anmäler man sig?

– Ja, det blir många tillfällen. Det är flera författarkvällar i boklådor som: Akademibokhandeln i Ängelholm 30/9, Laholms Bokhandel 7/10, Bjäre Bokhandel i Båstad den 10/11, åtskilliga Rotaryföredrag och så vidare, men jag har också valt en ny form av samverkan.

-Först ut är min release i Stockholm tillsammans med Gunvor Engström, styrelseproffs, men också före detta landshövding som vågade hoppa av för att gå sin egen väg, Lönhults Gods utanför Ängelholm tillsammans med Charlotte Lewenhaupt, passionerad företagare och uppfödare av extremt ädla arabhästar, Växjö tillsammans med Elisabeth Jönsson, gymnasielärare, men även passionerad kulturentreprenör och sångerska – ja det är bara ett första axplock. Det blir mera med konst, trädgårdar, med en världsmästare i skytte och så vidare. Jag gillar att hitta nya arenor för samverkan.

Du har tidigare skrivit flera uppskattade populärvetenskapliga böcker. Vad var det som gjorde att du började skriva skönlitterärt?

– Ja, jag räknade ut att ”Kärlek och svek” är min 30:e publicerade titel (och då räknar jag inte in alla vetenskapliga artiklar). Fantastiskt kul, även om författarskapet inte alls är det jag försörjer mig på, utan det är som forskare om ledarskap och som managementkonsult. Författandet har gått bra och kanske bestsellern kommer nu?

– Skämt åsido – jag brinner för mycket och känner att jag vill förmedla, inte enbart forskning (även om den är viktigt för mig) utan också relationer, känslor, ja helt enkelt om mänskligheten och människor. Att skriva romaner är en helt ny form för mig. Jag lockas av att testa gränser, att göra nya saker och i en roman kände jag att jag kunde använda min kunskap om mänskliga relationer, forskningen och med hjälp av mig själv skapa något, för mig, helt nytt.

Är det någon skillnad på att skriva fackböcker och skönlitteratur? Vari ligger skillnaderna?

– Ja, det är det verkligen och jag tror att det hade varit svårt att övergå direkt från vetenskapliga artiklar och facklitteratur till skönlitteratur. Mina populärvetenskapliga titlar har varit en bra övergång, men samtidigt har jag stor nytta av det vetenskapliga skrivandet. Många har hört av sig och tycker att det är en tydlig tråd i min första roman – ”Gränslandet” – och det kan jag tacka forskningen för. Där måste man vara stringent och ha ett klart och tydligt sammanhang, men i en roman får man också möjlighet att låta kreativiteten och fantasin flöda utan krav på vetenskapliga referenser.

Var hämtar du inspiration?

– Inspirationen hämtar jag i livet. Jag är lyckligt lottad och inspireras av så mycket. Naturen, musiken, konst, relationer och sist, men inte minst, resor. Det kan vara en långresa till en helt annan del av vår värld som Laos eller en Söderhavsö, men det kan lika gärna vara en dagstur till Köpenhamn eller en tur längs havet härhemma. Öppna ögon, nyfikenhet och brinnande lust att se vad som döljer sig bakom nästa krök! Livet inspirerar och jag är väldigt glad att vara resebloggare på tidskriften Vagabond.

Du anordnar ju även skrivarkurser, vem riktar de sig till och vart vänder jag mig om jag vill veta mer om dem?

– Ja, skrivarkurserna är magiska. Jag anordnar dessa tillsammans med Annofie Törnroth, ägare till Collana Förlag och Textpalatset, mycket erfaren skrivarkonsult med ett förflutet bland annat på Liber (där flera av mina tidigare böcker om ledarskap har getts ut).

-Kurserna riktar sig till alla som brinner för att skriva, de som redan publicerat en eller flera böcker ,men även till dem som vill ge ut sin första bok. Vi tycker att det bästa betyget för våra skrivarkurser är att många kommer tillbaka. Våra kurser ges i inspirerande miljöer utomlands – i höst är det Nice och i våras var vi i Italien. Det blir nya och spännande platser framöver – alla utvalda för att inspirera skrivandet.

Om jag funderar på att skriva en bok, vilka blir dina främsta råd?

– Läs böcker och sedan skriv. Låt kreativiteten och skrivandet flöda fritt. Låt dig inspireras och var inte rädd för vad andra ska tycka! Var inte sträng mot dig själv i inledningen, men backa sedan tillbaka – läs, komplettera och fundera – är detta något som andra vill läsa? Låt någon eller några erfarna lektörer läsa din text, lyssna och lär, men framförallt välj din stil och ditt eget sätt att skriva. Vi är alla olika och glöm inte – en kopia är aldrig lika bra som originalet- Och så – LYCKA TILL!

Om du känner att du har något väldigt speciellt att bidra med och som hänger samman med ”Kärlek och svek”, personkemi, kroppsspråk eller relationer är du välkommen att ta kontakt med Ingrid Tollgerdt-Andersson via hemsidan – www.tollgerdt.se eller skriv till henne via mejl ingrid.tollgerdt-andersson@tollgerdt.se. På hemsidan lägger hon också ut alla event.

Var kan man köpa boken?

Boken finns att köpa i alla välsorterade behandlare, på Adlibris, Bokus och direkt via Tollgerdt Förlag http://www.tollgerdt.se/tollgerdt-forlag/karlek-och-svek.html

Är du intresserad av att delta vid de skrivarkurser som nämns i detta inlägg vänder du dig till info@textpalatset.se; 0762-374714