Uppdrag sex i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” – välkommen att delta du också

Personer som gett mig livskunskap och bidragit till att skapa mitt liv

Det fanns ingen värme i hans klassrum, men det fanns en tydlig rangordning. Alla visste vilka som var de ”duktiga”, ”dåliga” och vilka som var ”medelmåttor”. Sedan fanns det ju ”favoriterna” förstås. Dem som han gärna lyfte fram så ofta han kunde. För han hade bestämt sig för hur vi var, vad vi kunde, vilka vi var och vilka vi skulle bli. Jag glömmer inte orden som etsat sig fast och som handlade om mig och mina skolprestationer.

–       Ja, fyror hade jag kanske trott, men knappast femmor.

Ja, det var ju sifferbetyg när jag gick i grundskolan, där betyget ett var sämst och betyget fem det bästa man kunde få.

Han kom att göra flera felbedömningar denna lärare och han lärde mig något som jag har och har haft stor nytta av i min roll som lärare – att inte döma mina elever. Vi är alla utvecklingsbara. När vi förstärker det positiva kan under ske. Jag har sett detta många gånger. Elever som en del trodde så lite om överraskar ett par år senare i positiv riktning. För mig är detta inte konstigt. Jag har delvis gjort resan. Mina egna erfarenheter har lärt mig att arbeta med mig själv så jag förhoppningsvis inte dömer alltför lätt. Jag hoppas denna kunskap sitter tillräckligt djupt. För jag tror att när vi inte dömer kan under ske. Det handlar om tilltro, positiv tilltro till människan och hennes förmåga.

Han lärde mig att inte tro mig sitta inne med sanningen om en människans kapacitet.
Vi kan överraska.
Hon lärde mig värna och tro på det personliga mötets betydelse.

Det fanns värme och trygghet, lugn och stillhet i hennes närhet. Det var först som vuxen jag egentligen har förstått hur hon egentligen hade haft det, denna kvinna som fick förtroendet att ta hand om mig som barn när mina föräldrar arbetade. För mig har hon kommit att bli en stark kvinnlig förebild. Hon stod upp för barnen i alla lägen, seg och uthållig trots motgångar på olika sätt fortsatte hon att kämpa för sin familj och hon fanns där för oss barn, inte bara för sina egna. Hennes självklarhet i sin kärlek till det lilla barnet är något av det finaste hon gav mig i tidig ålder med sin omsorg och sitt sätt att vara, i mötet, i närvaron, i samtalen. I en del människors ögon ter hon sig kanske tämligen anspråkslös om man ser till hennes yrkesval och det hon uträttat i den ”stora” världen. Personligen tycker jag att hon genom sitt sätt att vara lärt mig det som jag känner som en djup mening i mitt liv, det personliga mötet och att det så långt det någonsin är möjligt sker i respekt.

Vilka människor har präglat dig till att vara den just du är i dag?

Det är sjätte uppdraget i utmaningen ”Berika och värna livet”. För att det inte ska bli alltför lätt tänker jag mig att du som väljer att medverka inte skriver om dina föräldrar eller syskon utan försöker välja personer i din omgivning som du tycker på något sätt präglat din personliga livshållning och ditt sätt att se på världen. Du kan skriva om en eller flera personer. Uppdraget är inte enkelt, eftersom det ju samtidigt innebär att tänka lite extra på att respektera integriteten hos den person/ de personer du skriver om. Bloggarna lyder ju inte under tryckfrihetsförordningen ( om du inte har utgivningsbevis)och därmed är det ännu viktigare att tänka efter före så du inte hamnar i klistret. Känn efter var gränserna går.

Länka

Denna utmaning påminner lite om en utmaning som Fröken Huldas tankar deltagit i i sitt senaste inlägg och som dessförinnan fanns på Helens livet på landet blogg. Jag tycker därför att det hör till god ton att jag länkar till dessa kvinnor här. Så på sitt sätt deltar jag ju även i den bloggutmaningen. Var stafettpinnen kommer från ursprungligen vet jag inte, men låt oss skicka den vidare. Vet du ursprungskällan hör av dig så länkar jag till den bloggen också. Skillnaden på detta uppdrag är att genom en berättelse visa hur en annan persons handlingar och personlighet påverkat den du är i dag och din personliga värdegrund.

När du är klar länka i ditt inlägg till Punctum saliens och berätta att du deltar. Skriv därefter i kommentatorsfältet till detta inlägg att du lagt upp ett inlägg i din blogg. Jag kommer sedan att länka tillbaks till dig inför att nästa etapp presenteras.

Tidsperiod

Etapp sex ligger ute cirka en månad dvs från och med idag september  till och med den sjunde  oktober. De närmaste dagarna efter den sjunde oktober presenterar jag alla som deltagit i etapp sex och då släpper jag också etapp sju.

En person i månaden får också frågan om han/hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.Tackar du ja så publiceras ditt gästinlägg på Punctum saliens och du får en present.

Månadens sponsor

För att ge nya kvinnliga eldsjälar och företagare möjlighet att synas på Punctum saliens presenteras inför nästa gästinlägg en ny sponsor. Sponsor för oktober månads gästinlägg är Maria Henell som gör alldeles speciella smycken, Maria Henell Design.

Vill du veta mer om utmaningen, läsa tidigare bidrag och gästinlägg klicka på bloggutmaningen. Ett mer utförligt inlägg om tankarna bakom bloggutmaningen hittar du via denna länk. Välkommen med ditt bidrag i bloggutmaningen.

Jag hoppas du känner dig inspirerad att delta.. Det ska bli spännande och intressant att läsa ditt inlägg.

Vilka personer har bidragit till att bygga din ryggrad. Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

 More from fotograf  Michelle Meiklejohn

6 svar på ”Uppdrag sex i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” – välkommen att delta du också

 • 26 september, 2011 kl. 3:05 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth.
  Har skrivit några rader om ämnet. Kan lätt bli en hel roman, svårt att begränsa sig då jag tycker att det är så mycket mer än kanske enskilda personer som varit en del i ”formandet”. Framförallt tycker jag personligen att det är de personer som inte varit närvarande som format mest. Tomrummen har varit som en extra ryggradskota kanske..:)
  // Malou

 • 25 september, 2011 kl. 12:55 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth! Jag skrev precis några tankar kring denna spännande utmaning. Det var mycket svårt och som jag förutskickade hade jag svårt att plocka fram några enskilda personer, det skulle bli alldeles för orättvist att välja ut någon. Ja, texten fick bli som den blev. Jag hyllar ändå de gamla olympiska idealen som spelens skapare Pierre de Coubertin myntade:” Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl.” Det gjorde jag. 🙂

  http://ailas.svenskablogg.se/2011/09/25/vilka-ar-vi-och-varfor/

  Fortsatt fin söndag. Kram!

  • 25 september, 2011 kl. 2:23 e m
   Permalänk

   Tack Aila för ditt tänkvärda bidrag.Jag hoppas att många tar del av dina kloka tankar.

 • 15 september, 2011 kl. 6:38 f m
  Permalänk

  Tack Maria för din kommentar. Jag vet inte alltid om jag är så klok att jag förmår lyfta alla, men när jag läser dina ord så ser jag att vi delar en upplevelse – hur viktig tilliten är till en annan människas kapacitet. När vi tror på varandra kan vi växa.

 • 10 september, 2011 kl. 5:22 e m
  Permalänk

  Fina Elisabeth! Av helt förklarliga skäl deltar jag inte den här gången, även om inlägget du länkar till bara delvis handlar om din utmaning. Det finns andra som påverkat också… men det kanske blir ett annat inlägg en annan gång/Kram

  PS. Lycka till alla som deltar. Ska bli spännande att läsa sen DS.

Kommentarer är stängda.