Skapa ett personligt musikapotek

Medverkande nionde deletappen i bloggutmaningen ”Berika och värna livet”

De senaste veckorna har det funnits rika möjligheter ute i cyberspace att ta del av personliga musikval med tillhörande reflekterande tankar om musikens betydelse. För min del var det flera musikstycken jag inte hört förut och som jag gärna lyssnar på igen.

Uppdraget i den nionde deletappen handlade om att börja bygga sitt personliga musikapotek. Vi som deltagit i utmaningen har valt olika musikstycken utifrån följande kriterier:

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör dig lugnare när du känner dig stressad

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör att du blir gladare,på bättre humör

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som du kan identifiera dig med, känna igen dig i på något sätt

Medverkande denna gång var:

Fröken Hulda:

”En dag utan musik är ingen fulländad dag för mig.”

Helén Johansson driver Fröken Huldas blogg och bjuder på musik av Enigma, Robbie Williams och Gloria Gaynor. ”En dag utan musik är ingen fulländad dag för mig.” citerar jag Helén och du finner hennes bidrag här under rubriken personligt musikapotek

Helén och jag har följts åt i bloggosfären en längre tid. Visste du förresten att Helén var en av de första som skrev gästinlägg för Punctum saliens. Hennes gästinlägg bar rubriken Att plötsligt vakna.

My mindfulness life

”Underbar känsla när mina barn sjunker högt till samma låt som jag har lyssnat på sedan jag var barn.”

Marie-Louise Nilsson driver bloggen My mindfulness life. Marie-Louise bjuder på panflöjt, Gregorian eller Era. Glad blir hon av bland andra Ruslanas ”Wild Dances”. Winnerbäcks musik ligger henne extra varmt om hjärtat. Du finner Marie-Lousie musikval genom att klicka här på musikapotek.

Foto:http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2155

Liv Lust Balans

”Musik är en del av livet och ju mer vi kan integrera toner i vår vardag desto bättre mår vi, tror jag.”

Malou Thorman driver företaget Liv Lust Balans och publicerar regelbundet på bloggen med samma namn som företaget. I sitt inlägg skriver hon bland annat om hur hon använder sig av musiken i sitt arbete. I hennes kurser/grupper kan deltagarna få gestalta upplevelser, få följa en enda ton, få dansa sin känsla eller låta en meditation ta iväg dem till sina världar. Den musik som Malou själv valt för sitt inlägg är ”Come away with me”, ( Norah Jones), ”Din Barndom ska aldrig dö” (Anders F Rönnblom) och Gloria Gaynors; ”I will survive”. Malous musikapotek finner du via denna länk.

Malou skrev decembers månads gästinlägg 2011 som bar rubriken Malou Thorman vill utveckla vår syn på julens sociala mönster.

Skrivmoster

”Musik väcker slumrande minnen och känslor till liv. Musik är glädje!”

Skrivmoster lyfter fram flera musikstycken, från klassisk musik via Bach och Mozart till rock och blues, men också musik med kristet budskap såsom ”Låt mig vandra nära dig” av Märta Svensson.

Tiina Aasa

”När vi var små, min syster och jag, lyssnade vi mycket på opera tillsammans med vår mor.”

Tiina Aasa har ingen blogg utan gör en egen kreativ lösning och deltar i utmaningen. I sitt anteckningsfält på facebook berättar hon bland annat om sin relation till opera. Hennes mamma var sopran och gick på musikkonservatoriet i Tallin när kriget bröt ut.En speciell relation har Tiina till ”AveMaria” som hennes mamma sjöng på Tiina och Hans bröllop 1972. Du finner Tiinas musikapotek i kommentarsfältet till nionde uppdraget och också på facebook.

Apotekare A-Lott

”Mitt musikapotek…där det inte finns några piller…bara muisiller”

I burkar av flera olika slag berättar Apotekare A-Lott om olika sorters muisiller för olika stämningslägen. Vardagligt mums och muisiller för olika stämningslägen bildar en en kunskapsbank för musikens roll och betydelse i livets olika skeden.. I inlägget anas också rik erfarenhet av musikens betydelse i arbetet med människor som drabbats av demens.

Örfilar & Gladsparkar

”Rytmerna måste helt enkelt finanpassas, ungefär på samma sätt som en VC-doktor försöker hitta en botande medicinering.”

Aila Evertsdotter delar i ett inlägg på sin blogg Örfilar & Gladsparkar med sig av som hon skriver ”en dagsdos bas- och akutmedicin, för just den här stundens skröpligheter och behov.” I inlägget finner vi vackra musikstycken av Mozart (”Adagio” med den franska pianisten Hélène Grimaud och ”Sicilian Romance” av och med Ernesto Cortazar. Den andra satsen i Sibelius tredje symfoni har en alldeles speciell plats i Ailas hjärta.Varför kan du läsa i hennes inlägg som bär rubriken Mitt musikaliska apotek på Örfilar & Gladsparkar.

Ordlusta

”Genom musiken upprättar jag kontakt med mina känslor och med mitt innersta rum.”

Musikens betydelse under skapandet beskriver Siv-Britt Mangi med själ och innerlighet i sitt inlägg som bär rubriken Musiken – en väg till själen. Siv-Britt lyfter fram musikstycken med anknytning till hennes hembygd, vilket gör att hon också bjuder på, som jag tror en för många ny kulturupplevelse. I inlägget finns bland andra länkar till ”Kruuvamies” (gruvarbetaren), ”Meän maa” (Vårt land) och ”The Sun” av Yana Mangi.

Siv-Britt har tidigare medverkat här på Punctum saliens i serien Skaparglädje och skapande människor,Siv-Britt Mangi frigör skapartid för Ordlusta.

Rose-Marie Grundström-Linder

”Den mest fantastiska upplevelsen var ändå körresan till Italien, där vi hade glädjen att få sjunga i Vatikanen för den förre påven.”

Ja, Rose-Marie Grundström-Linder har under ledning av, som hon skriver, en otroligt begåvad körledare, fått möjlighet att sjunga för Johannes Paulus 11 inför en publik på 65 000 personer. Rose-Marie fyller sina musikpiller med ”en chokladdoftande LAUDATE DOMINUM, SHINING LIGHT med mintsmak och BEATRICE med ett starkt koffeintillskott.”

Ett varmt tack till dig som medverkat. Det har varit givande och intressant att ta del av all fin musik och alla trevliga inlägg.

Dela gärna

Pusha och dela gärna denna länk på facebook så fler får möjlighet att ta del av den musikaliska skatten eller som A-Lott skriver alla ”muisiller”.

 

Nästa etapp

På söndag nästa vecka lägger jag ut den tionde och sista deletappen av bloggutmaningen ”Berika och värna livet”. Välkommen att delta du också.

 

3 svar på ”Skapa ett personligt musikapotek

Kommentarer är stängda.