Nu släpps femte uppdraget i bloggutmaningen ”Berika och värna livet

Vad vore en bloggutmaning utan inspirerande boktips?

De allra flesta av oss har någon form av relation till böcker, en del böcker avskyr vi medan de allra finaste läsupplevelserna kan ge oss bestående läsupplevelser som man bär med sig resten av sitt liv.

Etapp fem i bloggutmaningen ”Berika & värna livet” tänker jag ska kretsa kring sådana läsupplevelser.

Skriv om en bok som betytt mycket för dig

Skriv om en eller flera böcker som betytt och/eller betyder mycket för dig. Beskriv handlingen i korthet, ange författaren och berätta om vad det är i boken som gör att den satt spår hos dig. Det kan handla om såväl språk som innehåll. Det avgör du.Kanske avslutar du med några rader om varför du tycker att man ska läsa boken.

Länka

När du är klar länka i ditt inlägg till Punctum saliens och berätta att du deltar. Skriv därefter i kommentatorsfältet till detta inlägg att du lagt upp ett inlägg i din blogg. Jag kommer sedan att länka tillbaks till dig inför att nästa etapp presenteras.

Tidsperiod

Etapp fem ligger ute cirka en månad dvs från och med idag den 14 augusti till och med den 9 september. Den 11 september presenterar jag alla som deltagit i etapp fem och då släpper jag också etapp sex.

En person i månaden får också frågan om han/hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.Tackar du ja så publiceras ditt gästinlägg på Punctum saliens och du får en present från företaget Kreativ insikt.

Vill du veta mer om utmaningen, läsa tidigare bidrag och gästinlägg klicka på kategorin bloggutmaningen.

I fredags publicerade jag också ett utförligt inlägg om tankarna bakom bloggutmaningen.Inlägget hittar du via denna länk.

 

Mitt personliga bidrag

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Den bok som jag har valt att skriva om är Svinalängorna av Susanna Alakoski.

Boken kom ut 2006 och jag har sedan dess läst den flera gånger och också gett bort den i present. Redan i bokens inledande rader grip texten och språket tag i mig.Det är barnets röst som talar i boken,rättframt, beskrivande, ärligt och utan värderingar. För barnet vet inget annat. För barnet Leena är detta verkligheten, detta att pendla mellan perioder av ordning till kaos. Kaos blir det när föräldrarna återigen tar till spriten och glömmer sina barn och livet kring sig.

Handlingen utspelar sig i Ystad och miljön är ett nybyggt bostadsområde under 60-talet som snabbt fylls av invandrarfamiljer och låginkomsttagare.Lenas föräldrar är från Finland och den nya lägenheten är en lyx med parkettgolv, tre rum och balkong. När spriten är ur bilden fungerar vardagen någorlunda med de rutiner som ett barn så väl behöver. Men allt oftare kommer spritflaskan fram.

I boken skildras så tydligt tycker jag den enorma anpassningsförmåga och överlevnadskraft som kan finnas hos barn även under de mest kaotiska förhållanden. Barnens utsatthet griper tag i mig som läsare och det är upp till mig som läsare att fundera över de tankar och frågor som boken väcker. Tankar om barn och det ansvar vi som vuxna har och vad som händer när vi inte orkar eller längre har förmågan att vara vuxna. Jag har lyssnat på Susanna Alakoski i verkligheten. Och boken är en skildring av författarens egen barndom.

Erfarenheterna bär hon med sig i sitt författarskap och i sitt yrke som socionom. Susanna Alakoski debuterade skönlitterärt som författare 2006 med boken Svinalängorna som också fick Augustpris.

Boken har också filmatiserats och filmen Svinalängorna har jag skrivit om i tidigare inlägg.

Såväl boken som filmen rekommenderar jag varmt. Jag tycker det är viktigt att vara medveten om att boken är en verklig berättelse medan filmen är fiktion.

Vilken bok skulle du vilja lyfta fram och varför?

Välkommen med ditt bidrag i bloggutmaningen. Jag hoppas du känner dig inspirerad att delta.. Det ska bli spännande och intressant att läsa ditt inlägg.

Elisabeth

17 svar på ”Nu släpps femte uppdraget i bloggutmaningen ”Berika och värna livet

  • 23 augusti, 2011 kl. 6:32 f m
   Permalänk

   Så fint att du deltar Aila. Jag har läst inlägget och boken kommer jag att låna ( tror inte jag har samma möjlighet till fynd just nu:) Vilken enorm själstyrka att ta sig ur en sådan situation.

  • 22 augusti, 2011 kl. 5:26 e m
   Permalänk

   Tack för att du deltar och för ett underbart bidrag.

 • 20 augusti, 2011 kl. 12:21 e m
  Permalänk

  Hej Helén! Jag hoppas på fler bidrag och känner att det är på gång. Kram

 • 20 augusti, 2011 kl. 10:40 f m
  Permalänk

  Vd tomt det är?? Jag vill ju läsa om andras bokminnen! Är det inte meningen att man ska länka här? Kram Fr H

 • 17 augusti, 2011 kl. 6:53 f m
  Permalänk

  Det har ju hunnit bli några böcker under åren så jag får ta mig en funderare på vilka som berört mig mest. Återkommer.

  • 17 augusti, 2011 kl. 8:10 f m
   Permalänk

   Spännande. Ser fram emot att läsa ditt inlägg.

 • 16 augusti, 2011 kl. 7:30 f m
  Permalänk

  Hej Elisabeth!
  Klart du får lägga ut bidraget 🙂

  • 16 augusti, 2011 kl. 6:29 f m
   Permalänk

   Så fint skrivet Helen.Rekommenderar varmt att läsa detta. Tack för att du deltar.
   Kram

 • 15 augusti, 2011 kl. 2:39 e m
  Permalänk

  Nu är allt som vanligt igen när du är här 🙂
  Tack för fin kommentar hos mig… känner hur din positiva energi smittar av sig!
  Har ett fantastiskt bokminne som jag inom kort kommer att dela med mig av!
  Kram ♥

 • 14 augusti, 2011 kl. 8:58 f m
  Permalänk

  Vilken härlig bloggutmaning… 🙂 Hoppas jag kan bidra med någonting 🙂

  Det hände lite i mitt bloggliv, jag har tagit bort Med iden, men jag är tillbaka med mitt nya jag… som strandskatan och Du är hjärtligt välkommen :)))

  Hoppas du kommer att gilla mina nya bloggar….

  Ha det gott
  Halina

  • 14 augusti, 2011 kl. 9:14 f m
   Permalänk

   Du är så välkommen:) Vad trevligt att höra från dig. Det gladde mig mycket. Din nya blogg Strandskatan hamnar direkt under länkar. Ska bli inspirerande att följa dig.
   Varma hälsningar!
   Elisabeth

Kommentarer är stängda.