Etapp tio bloggutmaningen

Dina personliga ledord

Vilka värden är viktiga för dig? Vad vill du stå för? Vilka blir dina personliga ledord?

Svaren på dessa frågor bildar uppdraget för den sista och tionde deletappen. Personliga ledord tänker jag är något du känner att du vill stå upp för och som ledsagar dig i de val du gör i livet och i ditt bemötande med andra människor. Ledorden är en del av din värdegrund, din etiska grundval som du vill vila i. När omgivningens förväntningar på dig är starka och du känner en inre eller yttre press att ställa upp på vissa krav kan det innebära en stor trygghet att kunna vila i sina innersta värderingar. För att kunna göra det är det viktigt att själv bli medveten om vilka dessa värderingar är.

Mina personliga ledord

Mina personliga ledord är, kanske inte helt oväntat, ”Berika och värna livet”. För mig personligen innebär det att vara rädd om och respektera mitt eget och andras liv. Det handlar om respekt för själen och kroppen, att lyssna till och uttrycka mina behov och att sätta gränser kring mig själv när jag känner att det blir för mycket. Det innebär också medmänsklighet, att få vara en del i att ge andra människor omtanke och att sträva efter att bemöta andra människor på ett så bra sätt som jag förmår. Livet är en gåva att vara rädd om och att livet inte är givet är en erfarenhet som jag gjorde tidigt i livet och som präglat mig på djupet.

Att berika livet innebär för mig att ge mig tid att njuta av det som jag värderar högt såsom möten med mina nära och kära, kulturupplevelser, naturen och eget skapande. Att leva så innerligt jag kan.För mig har känslolivet stor betydelse. Nej, jag lyckas verkligen inte alla gånger, men för mig är det en trygghet att veta vad jag tycker är viktigt. Det förenklar tillvaron och livsvalen och gör synligt för mig själv vad jag vill stå upp för och verka för. Berika och värna livet är mina strävansmål, en viktig del av min värdegrund och mina personliga ledord.

Skriv ett inlägg på din blogg utifrån frågan. Hur mycket du vill lämna ut av dig själv bestämmer du som alltid helt själv. När du är klar länka i ditt inlägg till Punctum saliens och berätta att du deltar. Skriv därefter i kommentatorsfältet till detta inlägg att du lagt upp ett inlägg i din blogg. Jag kommer sedan att länka tillbaks till dig inför att nästa etapp presenteras.

Tidsperiod

Etapp tio  ligger ute cirka en månad dvs från och med idag 19 februari  till och med fredagen den 16 mars 2012. Söndagen den 18 mars 2012 presenterar jag och länkar till dig som deltagit i etapp tio

En person i månaden får också frågan om han/hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.Tackar du ja så publiceras ditt gästinlägg på Punctum saliens och du får en present från en person eller ett företag som på detta sätt valt att sponsra månadens gästinlägg.

Månadens sponsor

Sponsor för mars månads gästinlägg är Lifestyle partner.Mars månads gästskribent får ett fint affirmationspaket. Varmt tack för detta.

Vill du veta mer om bloggutmaningen Berika och värna livet, läsa tidigare bidrag och gästinlägg klicka på bloggutmaningen. Ett mer utförligt inlägg om tankarna bakom bloggutmaningen hittar du via denna länk.. En summering och en intressant tillbakablick av de tidigare utmaningarna publicerade jag i fredags under rubriken Så har det gått i Punctum saliens bloggutmaning ”Berika och värna livet”.

Även om du inte deltagit i de tidigare utmaningarna är du varmt välkommen att delta i etapp tio.

Välkommen att bidra med ditt personliga inlägg om dina personliga ledord. Jag ser så fram emot att läsa det.
 

15 svar på ”Etapp tio bloggutmaningen

 • 12 mars, 2012 kl. 10:33 f m
  Permalänk

  Nu bloggar jag mina ledord….väl mött 🙂
  Kram Maria

 • 28 februari, 2012 kl. 7:31 f m
  Permalänk

  jag tycker det är svårt att avvisa människor. verkligen tala om att jag har inte lust att vara med dig!
  jag har svårt för människor som störtar sig in i min bostad, slår sig ner och tror att de är behövda av mig där och då.
  har börjat att ha dörren låst oftare.
  för att lyssna bättre på mina egna ledord.
  som att vara snäll mot mig själv.
  inte ge bort en massa energi till människor som äter upp mig.
  är det normalt att rycka i dörren och skrika i brevlådan till min lägenhet.
  om jag väljer att inte öppna dörren.
  om den inte är låst och jag inte vill ha besök?
  kram från dalsland//

 • 26 februari, 2012 kl. 10:08 f m
  Permalänk

  Tack Kära Elisabeth för ännu en berikande utmaning!
  Då jag inte har någon egen blogg har jag valt att skriva ner mina personliga ledord på Facebook i mina anteckningar och har även kopierat in dem i sin helhet här.

  Min högsta önskan är Fred på Jorden, jag älskar befruktande samarbete och har alltid velat leva efter ledorden ”Älska din nästa såsom dig själv”. Döm om min förvåning när jag för många år sedan märkte att det inte var mycket bevänt ens med kärleken till mig själv, hur skulle jag då också kunna älska min nästa! Jag gjorde inget annat än dömde mig själv… och därmed även andra… helt omedvetet! Aldrig var det riktigt bra det jag gjorde och min kärlek till mig själv var ihopkopplat med det jag gjorde inte med den jag var!

  Tills en dag då det gick upp för mig att det var möjligt att ”älska mig själv i min mänsklighet” och att det var det som gällde för att jag skulle må bra, riktigt bra.

  Nu ser jag mycket tydligare när jag dömer och då jag lyckas låta dömandet bara passera så stiger det upp en djup känsla av kärlek till både mig själv och mina medmänniskor, i all vår mänsklighet. Det har också gjort att jag har fått en underbar inre frid och jag ser att vi alla gör så gott vi kan i varje givet ögonblick!

  Jag ser också hur underbara vi var och en av oss är innerst inne under alla dessa försvar som vi ställer upp framför oss själva och varandra. Jag ser hur denna inre frid som jag upplever skapar en yttre fred som jag så innerligt längtar efter. Upplever nu denna fred i min närmaste omgivning och vet att det också är vägen till bestående fred på jorden, tror tyvärr inte det finns några genvägar.

  Inre Frid – Yttre Fred

  Jag tror också på att vi alla skapar vår egen framtid utifrån de val vi gör i varje givet ögonblick.
  Två andra ledord som jag lever efter och som betyder mycket för mig för att jag skall må bra är”Att våga är att tappa fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv” och ”Man har aldrig roligare än vad man gör sig”. Njut.

  Älska & Njut

  KärleksKramar
  Tiina

  .

  • 26 februari, 2012 kl. 10:19 f m
   Permalänk

   Tack Tiina för att du delger dina tankar. Jag tilltalas så av dina ord Inre Frid-Yttre Fred och har läst din kommentar flera gånger.Tack också till dig Malou för din medverkan. Jag kommer att dela inläggen på FB under veckan.

 • 25 februari, 2012 kl. 9:19 f m
  Permalänk

  Spännande. Återkommer.

 • 21 februari, 2012 kl. 1:31 e m
  Permalänk

  Intressant och kul att ha hittat hit. Mina ledord är Njut av Livet ♥ precis som min blogg. Efter att ha sprungit in i väggen två gånger och en stroke är mina ledord väldigt enkla för mig.
  Hela min blogg bygger på att just njuta av det lilla i livet. Att se och ta tillvara det fina som finns runt omkring oss. Det får bli en liten länkning i ett inlägg under veckan.
  Kram och njut av att det snart är vår och det underbara ljuset …♥ Kram från Maria

  • 21 februari, 2012 kl. 2:33 e m
   Permalänk

   Vad trevligt att du hittat hit Maria. Varmt välkommen att delta. Önskar dig en fin vecka. Vilka underbara bildcollage du gör. De värmer inombords.

 • 19 februari, 2012 kl. 10:30 e m
  Permalänk

  Fina viktiga ledord du har! Intressant att läsa.
  Om jag bara svarar i ett enda ord (sängen kallar;) så blir mitt ord bemötande… att bemöta andra och mig själv med respekt. Det återkommer jag alltid till:)

  Kram du kloka kvinna

 • 19 februari, 2012 kl. 8:40 f m
  Permalänk

  Kära Elisabeth!
  Det är lite märkligt med ett datum i din utmaning. Jag minns hur jag var med i första utmaningen. Sen blev det ett gästinlägg. Båda gångerna fanns en stark koppling till min älskade pappas sjukdom och bortgång. Något som förändrade så mycket. Nu presenterar du din sista utmaning och den går ut den 16 mars… samma dag som min pappa somnade in för ett år sedan. Kan det vara så att EN cirkel därmed är sluten? Ja… jag tror att allt har en mening. Kram

Kommentarer är stängda.