Etapp nio i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” på Punctum saliens

”Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik”

 

Det är snart ett år sedan jag släppte den första bloggutmaningen på Punctum saliens. Sedan starten har det publicerats inlägg inom olika ämnesområden under ett sammanhållande tema: Berika och värna livet. I dag släpper jag den nionde och näst sista utmaningen – musikens betydelse för dig.

Låt mig först få inspirera dig med mina tankar bakom det nionde uppdraget.

Musikens betydelse för vår hälsa

Musik berör. Vi minns dofter, smaker och synintryck när vi lyssnar till ett musikstycke vi tycker mycket om. Musiken kan påverka våra känslor å det djupaste, ja faktiskt till och med göra oss friskare. En som forskat på detta område är Töres Theorell, läkare och professor som skrivit boken Noter – om musik och hälsa. En annan bok i ämnet är  Må bättre med musik, skriven av Eva Bojner Horwitz och Gunilla Bojner. I boken ges kunskap och redskap för hur man kan använda musik för att påverka sin hälsa.

Foto:Elisabeth Jönsson / Punctum saliens

Etapp nio – Börja bygga ditt personliga musikapotek

Det är utifrån tankar kring sambandet mellan musik och hälsa som jag ger dig nionde uppdraget. Uppdraget går ut på att börja bygga dig ett eget musikapotek. Omfattningen för ditt musikaliska apotek bestämmer du själv. Jag tänker mig att du väljer ut ett eller flera musikstycken för följande:

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör dig lugnare när du känner dig stressad

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör att du blir gladare,på bättre humör

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som du kan identifiera dig med, känna igen dig i på något sätt

 

Jag använder mig själv som exempel

En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör mig lugnare när jag känner mig stressad

Det finns flera låtar som jag gärna lyssnar till när jag är stressad och det som kanske främst avgör om jag kommer ner i varv är tempot i musikstycket. För att komma ner i varv behöver tempot vara lugnt och stillsamt och stycken framförda på flöjt, gitarr eller stråkar känner jag varmt för.

Musikstycken som fungerar för mig bland andra Cavatina, Utmärka är också Bach välkända cellosviter, såsom cellosvit no.1 -prelude och flera stycken av Mozart, som jämte Bach är en av mina favoritkompositörer.

En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör att jag blir gladare, på bättre humör

Låtar som får mig på bättre humör är till exempel Bach- minuet in G major, It takes a fool to remain sane, The Ark, Electric, Melody club. Dancing Queen, ABBA, och I want to break free, Queen

En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som jag kan identifiera mig med, känna igen mig i på något sätt

Musik  som jag kan identifiera mig med är bland andra  Tro av Marie Fredriksson, Vem tänder stjärnorna av Eva Dahlgren och Somliga går med trasiga skor av Cornelis Vreeswijk

Etapp nio – beskrivning

Jag tänker mig att du börjar bygga upp ditt personliga musikapotek i ett inlägg på din egen blogg genom att utgå från de tre rubrikerna:

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör dig lugnare när du känner dig stressad

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör att du blir gladare,på bättre humör

– En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som du kan identifiera dig med, känna igen dig i med på något sätt

Hur mycket du vill lämna ut av dig själv bestämmer du som alltid helt själv. När du är klar länka i ditt inlägg till Punctum saliens och berätta att du deltar. Skriv därefter i kommentatorsfältet till detta inlägg att du lagt upp ett inlägg i din blogg. Jag kommer sedan att länka tillbaks till dig inför att nästa etapp presenteras.

Tidsperiod

Etapp nio  ligger ute cirka en månad dvs från och med idag 15 januari till och med fredagen den 10 februari 2012. Söndagen den 12 februari 2012 presenterar jag och länkar till dig som deltagit i etapp nio.

En person i månaden får också frågan om han/hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.Tackar du ja så publiceras ditt gästinlägg på Punctum saliens och du får en present från en person eller ett företag som på detta sätt valt att sponsra månadens gästinlägg.

Månadens sponsor

Sponsor för februari månads gästinlägg är Pedagogförlaget som ger ut inspirations- och presentböcker. Februari månads gästskribent får två böcker utgivna på Pedagogförlaget, Inblickar och Utblickar av Gunnel och Kjell Swärd.

Vill du veta mer om bloggutmaningen Berika och värna livet, läsa tidigare bidrag och gästinlägg klicka på bloggutmaningen. Ett mer utförligt inlägg om tankarna bakom bloggutmaningen hittar du via denna länk.

Även om du inte deltagit i de tidigare utmaningarna är du varmt välkommen att delta i etapp nio.

Välkommen att bidra med ditt personliga inlägg om musik som betyder mycket för dig

Det ska bli spännande och intressant att läsa ditt inlägg.

Elisabeth

Bonus –  Musik ska byggas utav glädje är en sång med text av Björn Barlach och musik av Lill Lindfors. Vill du lyssna? Klicka här!

Foto:renjith krishnan

 

 

11 svar på ”Etapp nio i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” på Punctum saliens

 • 9 februari, 2012 kl. 8:50 e m
  Permalänk

  Här kommer jag också, med valda delar ur mitt musikapotek. Kunde inte låta bli. För mig är musiken en väg till mitt innersta rum, ett viktigt verktyg då jag skriver och en källa till identiteten.

  Kram från mig
  Siv-Britt

 • 21 januari, 2012 kl. 2:04 e m
  Permalänk

  Tack Kära Elisabeth för denna härliga utmaning. Då jag inte har någon blogg sida har jag skrivit ner smakprov på mitt musikapotek på min Facebook sida och kopierat in den här!

  Själv älskar jag musik och mår så mycket bättre av att lyssna på olika stycken allt utifrån vad jag har för behov vid tillfället. Jag botaniserar runt i Youtube och träffar alltid på något som berikar mina olika sinnen; ögat, örat och själen.
  Nu antar jag Punctum saliens utmaning att välja ut en låt i respektive kategori!

  kategori 1. – En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör dig lugnare när du känner dig stressad
  jag har väldigt lätt att dras med i mina känslor och har stort behov att lugna ner mig, stilla mig. Det är viktigt för mig att göra det som jag mår bra av och inte dras med i allt som jag tycker är roligt! Den största hjälpen finner jag i att säga NEJ, stanna upp, i tystnaden.. och stillheten!
  När vi var små, min syster och jag, lyssnade vi mycket på opera tillsammans med vår mor. Jag hade svårt att uppskatta opera på den tiden. Nu är jag mer än glad och tacksam för att jag fick en inblick i operavärlden som jag älskar så högt. Min mor var sopran och gick på Musikkonservatoriet i Tallinn när andra världskriget bröt ut. Här i Sverige tog hon sånglektioner varje vecka och sjöng på många Estniska högtider på sin fritid. På Hans och mitt bröllop 1972 sjöng hon Ave Maria så vackert att varje gång jag hör den sjungas fylls jag med innerlig värme, ljus och frid.

  Ave Maria (Bach/Gounod) – Kiri Te Kanawa
  http://www.youtube.com/watch?v=R93biXI1Mxg&feature=related

  kategori 2. – En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som gör att du blir gladare,på bättre humör
  att lyssna och se ”så ska det låta” gänget med Robert Gustafsson i spetsen i ”Oh boy, vilket vackert väder idag…” är som att ”komma in i kärleken” som någon säger i videon… vilken glädje… vilken fröjd… jag rycks med med en gång! :))

  Oh boy, Så ska det låta, Robert Gustafsson
  http://www.youtube.com/watch?v=s_JRlBBRrT4&feature=related

  kategori 3. – En låt/ ett musikstycke/ en kompositör som du kan identifiera dig med, känna igen dig i med på något sätt
  Inom mig finns så mycket känslor som drar och sliter i mig.. och därunder känslorna finns mitt innre sanna JAG! Lika viktiga & berikande båda!

  1. mitt inre vilda, glädjerusiga jag som jag lärt mig tämja och leva med till glädje både för mig själv och andra påminns jag av när jag ser och hör Tina Turner sjunga Simply The Best Live2009
  http://www.youtube.com/watch?v=BpfjXmN4-Rk&feature=related

  2. mitt inre ljus & mörker; där mina dyra skatter finns, jaget, kärleken, sanningen, påminns jag av när jag hör Siiri Sisask sjunga om att inte kunna vara tyst o sluta sjunga… att DU själv är skyldig… till att Du är mig så kär!
  Siiri Sisask – Ei saa mitte vaiki olla
  http://www.youtube.com/watch?v=iGNZzEPdeU0

  Ps.: Du som vill, gå gärna in på min Facebook sida och bli min vän, det skulle vara jätteroligt! 🙂 KRAM!

 • 16 januari, 2012 kl. 10:28 f m
  Permalänk

  Hej! Imorgon den 17 januari kommer mitt inlägg i bloggutmaningen på min blogg. Där har jag då byggt ett musikapotek! Kul initiativ som jag gärna är med i! /Kram!

 • Pingback: Musik ska byggas utav glädje | Liv Lust Balans

 • 15 januari, 2012 kl. 10:19 f m
  Permalänk

  Nu klarar du dig inte längre fina Elisabeth! Nu SKA jag vara med för musik är en stor del av mitt liv och jag har börjat komma tillbaka. Återkommer när jag är klar//Söndagskram

  • 15 januari, 2012 kl. 10:29 f m
   Permalänk

   Det är ju alldeles underbart<3 Välkommen tillbaks.

Kommentarer är stängda.