Etapp åtta i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” på Punctum saliens

Vad är livskvalitet för dig? Ditt svar på frågan får bygga innehållet i åttonde deletappen av bloggutmaningen ”Berika och värna livet”.

Livskvalitet är ett brett begrepp.Enligt NE, Nationalencyclopedin är livskvalitet ett viktigt och omstritt begrepp i medicinsk etik och hälsoekonomi .

Eftersom livskvalitet är ett multidimensionellt, svårdefinierat begrepp och kan anses ha betydelse för människan som helhet har mycket forskning och studier ägnats åt just fenomenet livskvalitet.

Enligt WHO:s ( World Health Organization) definition är livskvalitet “en individs syn på sitt liv utifrån kulturen och de värderingar individen har och lever efter och i förhållande till individens mål, förväntningar och normer”. Ska man studera fenomenet livskvalitet närmare är det flera parametrar som man behöver ta hänsyn till och det som är livskvalitet för en person behöver inte vara det för någon annan.

Jag sitter nu och funderar över vad livskvalitet är för mig personligen

* God sömn, god mat, att inte ha ont någonstans och att få möjlighet att förverkliga mina drömmar.

* Tid att vara make, mamma och vän

* Ett meningsfullt arbete där jag känner att jag får vara med och göra skillnad för andra människor.

* Ett varmt och ombonat hem

* Tillräckligt god ekonomi så att jag kan köpa det familjen  behöver utan att vända alltför mycket på slantarna och möjlighet att resa ibland.

* Egen tid för skapande

Livskvalitet för mig är också att påta i jorden, lyssna på vacker musik, läsa en bra bok, att få plocka in vårens första vitsippsbukett, läsa godnattsaga för barnen (när de var små ) för att ge ännu några exempel. Ibland händer det att man börjar jämföra sig med andra, men sett till livskvalitet borde detta vara meningslöst. Det som är livskvalitet för dig behöver inte vara det för mig även om vissa parametrar ofta är gemensamma.

En höstkväll i oktober vid Bergundasjön i Växjö. Foto: Elisabeth Jönsson

Etapp åtta – beskrivning

Hur definierar du livskvalitet? Känner du till andra sätt att se på begreppet än vad jag tagit upp ovan? Vad är livskvalitet för dig?

Välkommen att delta i etapp åtta genom att utgå från dessa frågor i ett inlägg på din blogg.

När du är klar länka i ditt inlägg till Punctum saliens och berätta att du deltar. Skriv därefter i kommentatorsfältet till detta inlägg att du lagt upp ett inlägg i din blogg. Jag kommer sedan att länka tillbaks till dig inför att nästa etapp presenteras.

Tidsperiod

Etapp åtta  ligger ute cirka en månad dvs från och med idag 6 november till och med fredagen den 9 december. De närmaste dagarna efter den 9 december presenterar jag alla som deltagit i etapp åtta.

En person i månaden får också frågan om han/hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.Tackar du ja så publiceras ditt gästinlägg på Punctum saliens och du får en present från en person eller ett företag som på detta sätt valt att sponsra månadens gästinlägg.

Månadens sponsor

Glysas öga är utgiven på Alfabeta förlag.

Sponsor för december månads gästinlägg är Cecilia Helle som nyligen debuterat med boken Glysas öga. December månads gästskribent får en personligt signerad bok av Cecilia Helle.  Mer om Cecilias författardebut och boken kan du läsa här.

Vill du veta mer om utmaningen, läsa tidigare bidrag och gästinlägg klicka på bloggutmaningen. Ett mer utförligt inlägg om tankarna bakom bloggutmaningen hittar du via denna länk. Välkommen med ditt bidrag om livskvalitet.

Jag hoppas du känner dig inspirerad att delta.. Det ska bli spännande och intressant att läsa ditt inlägg.

 

 

 

14 svar på ”Etapp åtta i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” på Punctum saliens

 • 9 december, 2011 kl. 7:29 f m
  Permalänk

  Mitt bidrag finns nu på basilica.blogg.se
  Hälsningar Maud

 • 3 december, 2011 kl. 9:19 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth

  Nu har jag publicerat inlägget om livskvalitet. Jag har valt att skriva om livskvalitet utifrån hur min livsresa har format mitt definition på vad livskvalitet står för mig. Dt blev för mig en stark återresa i mitt liv. Helande och klargörande för mig.Knytit ihop säcken. Jag hoppas det är ok hur jag har tagit mig an din utmaning.

  Ha en skön fortsatt helg
  Kramar

  Rinella

 • 28 november, 2011 kl. 9:59 f m
  Permalänk

  Livskvalité är för mig – det där lilla extra.
  När mina ”basbehov” är tillfredställda. Det kan vara min egen medvetenhet om min personliga resa, från den som jag har trott mig att vara att bli den jag är den jag är. Då är jag så lycklig och stolt och fylld med kärlek, då lever jag min livskvalité.

 • 26 november, 2011 kl. 11:54 e m
  Permalänk

  Jepp, nu har jag skrivit om Livskvalité…
  Kram

  • 23 november, 2011 kl. 8:42 f m
   Permalänk

   Inte har du fel, tolkningen ärl fri. Tack Ingela för att du deltar och för ditt angelägna budskap

 • 20 november, 2011 kl. 6:35 f m
  Permalänk

  Livskvalité är för mig att njuta av livet med allt smått och gott. Från doften av en tidig morgon till att se smöret smälta på ett nybakat bröd.
  Livskvalité är även att umgås med vänner och känna mening med livet.

  Hoppas att du har en fortsatt fin söndag.

  Kram
  Linda

 • 13 november, 2011 kl. 2:35 e m
  Permalänk

  Det känns lite tungt just nu. Vill såklart vara med så jag ska fundera lite till. Kram ♥

 • 13 november, 2011 kl. 1:32 e m
  Permalänk

  Livskvalitet för mig är allt som fyller mig med glädje, tacksamhet och kärlek. Allt det som ger mig energi.

  Livskvalitet har hög Rockstjärnestatus!

  Jag har läst Cecilias bok och rekommenderar den varmt. Underbar läsning som får en att tänka till.

 • 12 november, 2011 kl. 12:05 e m
  Permalänk

  Vilken fin Blogg! Jag åter kommer och ska fundera över Bloggutmanningen. Inspirerande!

 • 10 november, 2011 kl. 7:26 f m
  Permalänk

  Så fint att du vill vara med igen Aila. Jag vet att detta är en fråga som du funderar mycket kring och ser fram emot att läsa ditt inlägg. Detta blir den sista etappen innan jul. Den 10 december presenterar jag de som medverkat i denna etapp sedan blir det ett litet uppehåll över helgerna.

 • 9 november, 2011 kl. 7:56 e m
  Permalänk

  Hej! Detta är ett område som ligger mig varmt om hjärtat och följaktligen har jag redan skrivit en del inom ämnet, men jag hoppas ändå vara med i denna omgång.
  Missade ju bilderna som jag hade tänkt visa (Huskvarnaån). Min vana trogen var jag sent ute och just när jag skulle lägga in inlägget krånglade bloggen, så det blev inget. 🙁
  Fortsatt fin november!

Kommentarer är stängda.