Bloggutmaningen- etapp tre – frossa i din favoritfärg!

Platser som skapar minnen

Tack till alla som deltog i etapp två i bloggutmaningen ”Berika och värna livet”. Att en plats kan ha stor betydelse för oss berättar följande kvinnor om.

Vi som deltog i etapp två:

Jeanette driver bloggen Köpstopp och billigt leverne. Hon har berättat om Mölnlycke, Benareby, Getryggen, Abborrtjärnsvägen 25 och om alla somrar hos mormor och morfar som fått en alldeles särskild plats i Jeanettes hjärta.

Catarina driver bloggen Fröken Henriksson.Catarinas tummeplats ( vilket underbart uttryck!!) på jorden är Pojkkijärviudde, ca 2,5 mil sydöst om Kiruna. Som barn brukade hon åka dit tillsammans med sina föräldrar om somrarna. Som vuxen åkte hon till platsen samma sommar som hon skaffat sig egen bil. Hon beskriver det besök som hon gjorde i vuxen ålder som en känsla av att hitta hem.

Helén  driver bloggen Fröken Huldas tankar. Hon återvänder i sina tankar till en plats som heter Snåret och som ligger cirka tre mil nordväst om Västervik i Småland. Det är hennes äldsta barndomsväns  sommarparadis där hon och hennes lilla familj ägnar sig åt ekoskog och ekoodling. Platsen berättar Helen ligger otroligt vacket beläget mitt ute i ingenstans som hon skriver vid en insjö. Till denna plats återvänder Helén när hon behöver hämta livskraft.

Leia och Mia letar efter guldkorn i vardagen. På bloggen LeiaMia finns underbara bilder från Krokstrandsfestivalen.

Aila Evertsdotter har antagit också etapp 2 (Vad glad jag blir för att du är med en gång till). Aila driver bloggen Örfilar och gladsparkar. På bloggen skriver Aila om ett magiskt ögonblick vid mötet med en plats som starkt berört hennes inre.

Utmaning tre – färger som inspirerar dig

Idag släpper jag tredje utmaningen och den tänker jag ska handla om färg. Även om du varit med i de tidigare etapperna är du varmt välkommen att delta igen.

Färgfest

Utmaningen fungerar som så att du skriver om etappens ämne ( nu färg) och om du vill också tar en eller varför inte flera bilder så det blir en färgfest.

Du gör sedan ett inlägg på din blogg om färg och i samband med det länkar du till Punctum saliens och detta inlägg. Berätta också för mig till exempel i kommentarsfältet att du har gjort ett inlägg och länkat till Punctum saliens på din blogg.

Vill du fråga om något och inte vill lägga frågan i kommentarsfältet når du mig via mejladress: elisabeth.l.m.jonsson@ telia.com.

I samband med att nästa bloggutmaning, etapp fyra lanseras kommer jag precis som denna gång att länka tillbaks till och berätta om de som deltagit.

Samarbete med Kreativ insikt

Och nu till en liten extra överraskning. Jag har etablerat en kontakt med företaget Kreativ insikt. I förra veckan ringde VD Dag Gårdheim. Företaget har sagt ja till min förfrågan om att sponsra denna bloggutmaning.” Ett fint initativ som vi vill uppmuntra.”. Detta gladde mig och är något som kan komma dig till del. Hur då?

Jo, en person i månaden kommer att bli speciellt utvald och få frågan att skriva ett längre gästinlägg på Punctum saliens.Som tack får du som skriver gästinlägget en liten gåva från Kreativ insikt skickad hem till dig per post.Vilken gåvan blir publiceras i samband med gästinlägget.

Lite inspiration inför utmaning tre

Vi människor är olika i våra färgval och också olika känsliga för färger. Olika färger påverkar oss också på olika sätt.Via följande länk (Naturhumanistiska reklambyrån/elevarbete/Helsingborg)  finns en intressant och fin sammanställning av färgernas påverkan på oss. Här kan du läsa om vad olika färger ofta får stå för och hur de kan tänkas påverka oss.

Själv vet jag  inte vad det är som gör att jag är så förtjust i rosa, lila och närliggande nyanser. De färgerna väcker en alldeles speciell respons hos mig som känns i hela kroppen. När jag väljer blommor så ska de gärna gå åt rosa eller lila, möjligen med något inslag av vitt. Flickor brukar ha en rosa period sägs det när de växer upp för mig har den inte gått över.Jag använder också gärna rosa detaljer i inredningen, däremot klär jag mig nästan aldrig i rosa.Målar jag så är det de lila och rosa nyanserna som först tar slut i tuber och akvarellskrin.

akvarell blomsterbukett Punctum saliens
En enkel målning där jag låtit den rosa färgen ta plats

I boken Färg av Betty Edwards läser jag följande om färgerna rosa respektive lila.

”Rosa är ganska vänligt och symboliserar vanligen lätta sinnesstämningar.”

Jag läser vidare och sammanfattar kort.Rosa har också under 1950-talet varit förknippat med politiska åsikter något som gör att politiker ännu idag undviker att bära rosa slips.Rosa kan också förknippas med en mildare form av ilska beroende på hur det tas upp i ens målningar.

”Violett har en lite annorlunda innebörd av sorg, bräcklighet och sårbarhet, av vila och drömmeri” , citerar jag Betty Edwards.

Lila eller snarare purpur och violett var en färg som i tidigare kulturer var svår och dyrbar att framställa. Purpurfärgade kläder förknippades då gärna med den härskande klassen.Kan förknippas med glädje och sorg om den används med gult som är komplementfärg till purpur. Violett är en något ljusare,mjukare nyans utan purpurs anknytning till makt.

Jag har också fördjupat mig i färgkunskap i  tidigare inlägg på Punctum saliens . Du finner dessa inlägg om du klickar här.

Vilka färger föredrar du i olika sammanhang?

Det får bli ämnet för bloggutmaning etapp tre. Jag längtar efter att läsa om dina färgval.

Etapp tre varar  mellan den 20 maj till och med den torsdagen den 2 juni.

Fredagen den 3 juni släpps nästa etapp.

Varmt välkommen att delta i bloggutmaningen ”Berika och värna livet”

 

13 svar på ”Bloggutmaningen- etapp tre – frossa i din favoritfärg!

 • 27 maj, 2011 kl. 10:08 f m
  Permalänk

  Vilket spännande angreppssätt du gjort Maud. Färg och mat. Kul att du deltar.
  Kram

 • 27 maj, 2011 kl. 9:30 f m
  Permalänk

  Hej!
  Nu har jag gjort min tolkning av bloggutmaningen om färg och länkat hit.

  Hälsningar Maud (Basilica)

 • 21 maj, 2011 kl. 7:56 e m
  Permalänk

  Hej!
  Jag har fotat bilder med min favoritfärg. Kanske hinner fixa ihop ett inlägg imorgon. JAg har arbetat hela dagen idag…

 • 21 maj, 2011 kl. 4:05 e m
  Permalänk

  hej igen! nu har jag gjort en inlägg om färg i min blogg. färg – me like http://jeanettes.bloggo.nu
  men jag undrar jag vad det betyder att jag inte gillar blå färg…!?
  kram och tack för fantastisk feedback ♥

  • 22 maj, 2011 kl. 7:57 f m
   Permalänk

   Vilket sprudlande inlägg Jeanette. Bilderna är så fina. Tack för ditt bidrag med kram från mig.

 • 20 maj, 2011 kl. 6:27 f m
  Permalänk

  Självklart kommer jag delta i etapp 3 om färger. Å jag blir lycklig när jag läser om ditt samarbete med Kreativ Insikt. Där har jag redan gjort ett par inköp som betyder MYCKET för mig. Kanske jag lägger upp bild på ena inköpet som på sätt och vis har koppling till färgutmaningen//Solig kram från norra Småland och en lite deppig Hulda som ska på bouppteckning.

 • 20 maj, 2011 kl. 8:16 f m
  Permalänk

  åh, vad kul – färger som är så härligt!
  ska ”grunna” ett tag och fota lite.
  orange… älskar jag ju…
  undrar vad det betyder? har hört att det främjar aptiten och det är ju mindre bra i mitt fall…
  spännande 🙂
  tack fina elisabeth ♥

Kommentarer är stängda.