Maud Granholm, Basilicablogg.se

Bloggare inspirerar

Sedan inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens startade, hösten 2010, har flera skickliga och kunniga skribenter skrivit gästinlägg för Punctum saliens. En av dem är Maud Granholm som också driver bloggen Basilicablogg.se

Maud GranholmMaud Granholm om tankarna bakom Basilicablogg.se

I dagens inlägg berättar Maud Granholm om sin passion för skrivandet och om varför hon valt att blogga. Svaren är författade av Maud.

Varför bloggar du?

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och läsa. Svenska var ett favoritämne i skolan och där låg uppsatsskrivningen högst på listan. Jag minns inte så mycket av uppsatsernas innehåll, men som vuxen har jag förstått att det fanns ett värde i mina berättelser, eftersom min lärarinna som också var prästfru använde sig av dem för högläsning i de kyrkliga aktiviteter som hon anordnade. Mitt intressantaste arbete gjorde jag som vuxenstuderande när jag för andra gången läste Vilhelm Mobergs utvandrarserie i fyra delar. I uppsatsens reflektionsdel knöt jag samman den småländske bonden Karl-Oskar och hans familj med mina släktingar på min mammas sida som tillsammans med många andra lämnade Sverige i slutet på 1800-talet med hopp om ett bättre liv i Amerika. En av emigranterna från en grannby i Hälsingeskogarna sägs vara Karl-Oskars förebild till bokserien.

– Det är precis det här som är kärnan i svaret på frågan, varför jag bloggar. Fakta och reflektioner som knyts samman i ett blogginlägg kan ge svar på många frågor men också så frön till nya intressanta frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation. Ett bra inlägg skall informera, motivera och inspirera både skrivaren och läsaren. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och är alla lika viktiga för att se en helhet.

Hur länge har du bloggat?

– Mitt bloggande började tidigt. Jag arbetade med nutritionsfrågor och hade stort utbyte av att skriva och läsa inlägg på MåBras viktblogg. Våren 2009 gick jag över till blogg.se och har sedan dess fortsatt att skriva där.

Vad tycker du att bloggandet ger dig?

– Vägen tar inte alltid slut, där vi tror att den är slut” är ett citat av min favoritförfattare Tomas Sjödin. Det finns alltid nya vägar att ta i livet. Den slingrande smala skogsstigen kan ge ett sug i magen när jag inte vet vart den tar vägen och då kan den breda skyltade asfaltvägen kännas som ett självklart alternativ. Skrivandet ger mig möjlighet att söka information och analysera olika frågeställningar och vägval i livet. Det ger mig också en möjlighet till att förstå min bakgrund och att hitta en andlig balans i vardagen.

– Genom mitt bloggande och genom responsen från läsares kommentarer och mejl så får jag möjlighet att motivera och inspirera både mig själv och andra. Jag får också möjlighet att utvecklas i mitt eget ledarskap vilket underlättar mina val när jag kommer till skogsgläntor, smala stigar och vägskäl med otydlig skyltning.

Vad bloggar du om?

– Jag skriver om det som känns viktigt för stunden. Allting har sin tid och det som känns viktigt i dag är kanske inte lika viktigt i morgon. Hälsa, kost, hantverk, motivation, familjen, fritidsaktiviteter, kultur, personlig utveckling och ledarskap är återkommande innehåll i min blogg. Några äldre inlägg om hälsa, mormorsrutor och ”skattjakt för vuxna” hittas av läsare från olika delar av världen och ligger alltid med på listan för veckans mest lästa inlägg

”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”

”För att hitta den vackraste gläntan i skogen måste man våga vara vilsen en liten stund.”

– Tomas Tranströmer –

 Dikter och Prosa 1954-2004

Läs gärna Maud Granholms gästinlägg för Punctum saliens Maud Granholm om möten som skapar liv.

 

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).