Skapar sociala medier ökad demokrati?

Åsikter har i olika sammanhang framförts om att sociala medier kan vara ett användbart verktyg för till exempel opinionsbildning och därmed demokratin. Men vad händer i förlängningen med demokratin om vi bygger stora delar av våra uppfattningar utifrån den bild som sprids via sociala medieplattformar som Facebook och Google?

Nyligen släpptes medieutredningens delbetänkande. Betänkandet bör rubriken Medieborgarna och medierna. En digital värld av rättigheter, skyldigheter – möjligheter och ansvar. Mer om betänkandet och det fortsatta arbetet utifrån den har du möjlighet att läsa via sidan för Medieutredningen.

Nyheter via sociala medier

I utredningen framkommer flera intressanta fakta. Det jag kan utläsa är att den yngre generationen konsumerar stora delar av sina nyheter via sociala medier som Facebook. Här sprids åsikter och rykten mer eller mindre, snarare kanske oftare ogrundade. Olika algoritmer styr i sin tur det som vi får se i våra flöden.

Sociala medier i undervisningen

I min yrkesroll som gymnasielärare i medier och kommunikation arbetar jag dagligen med att skapa ökad kunskap om mediernas arbetssätt ur såväl konsument- som producentperspektiv. Nyligen berättade jag om en aspekt av mitt yrke; om betydelsen av sociala medier i undervisningen.

Denna artikel har du möjlighet att läsa i Växjö/Lokaltidningen under rubriken Mer Facebook i undervisningen.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

 

 

 

2 svar på ”Skapar sociala medier ökad demokrati?

 • 13 november, 2015 kl. 10:43 f m
  Permalänk

  Tack Bengt för din kommentar.

 • 11 november, 2015 kl. 5:19 e m
  Permalänk

  Jag själv, född 55, har genom sociala medier, fått en fantastisk möjlighet att dela med mig av mitt skapande genom sociala medier dom jag inte hade förr.
  Nu behöver inte mina foton ock målningar/teckningar, ligga å skräpa längre.
  Jag ska lägga till dig i min ena blogg.
  Jag är fastighetsskötare, men dina ämnen intresserar mig.

Kommentarer är stängda.