Annonser med Googleadsense

Har du funderat på att lägga in annonser

på din blogg eller hemsida?

Jag arbetar i dagsläget med annonsnätverken Double.net, Google Adsense och Tradedoubler. Vidare ger jag de företagare som delar Punctum saliens grundläggande värderingar möjlighet att köpa annonsplats på sidan. I några inlägg framöver delar jag med mig av mina erfarenheter kring att samarbeta med olika annonsnätverk. Först ut är Google Adsense.

Hösten 2014 fick Punctum saliens sin första annonsutbetalning via Google Adsense, 700 kronor. Betalningen bygger på den provision som sidan genererat. Varje gång någon klickar på en Google annons tickar det in några kronor till Punctum saliens. När så minimisumman är uppnådd, cirka 700 kronor, sker en utbetalning.

Googlea annonssystem bygger på att ägare av webbsajter själva kan lägga upp Adwordsannonser på sina sidor. Google analyserar innehållet på din sida och plockar fram relevanta annonser. Det jag emellertid har märkt att väljer jag alternativet visa bildannonser får jag en hel del innehåll jag inte vill ha. Jag har därför enbart valt textalternativet.

Bra är också att emellanåt gå in och annonsgranska vad Google Adsense planerar att lägga upp. Här kan du blockera de annonser du inte vill ska visas på din sida.

Priset per klick på de annonser du lägger upp varierar. Det du ska tänka på är att du får under inga omständigheter själv klicka på dina annonser eller be vänner och bekanta klicka på dem. Google upptäcker detta snabbt och du blir svartlistad.

Utbetalningen sker varje månad, men når du inte upp till gränsen överförs pengarna till nästa månad. Det bästa alternativet att få sin  betalning på är via elektronisk överföring till ditt bankkonto. Då slipper du de extra avgifter som inlösning av en check innebär. De inkomster du drar in via olika annonsnätverk ska du betala skatt för.

Så här gör du för att komma igång:

1. Registrera dig via www.google.com/adsense

2. Läs igenom policyn och godkänn

3. När du blivit godkänd kan du börja arbeta med dina annonser

Skapa annonser

1. Logga in på Googleadsense och skapa annons genom att skapa en ny annonsenhet.

2. Välj om du vill ha text eller bildannonser eller både och. Punctum saliens har valt enbart textannonser.

3. Välj storlek på din annons. Du kan välja mellan olika bannerformat. Storleken du väljer beror ju också mycket på var på din sida du ska placera din annons.

4. Du kan också välja färgskala och typsnitt så att det passar din sidas visuella kommunikation.

5. Klistra in din kod. Du får en kodsträng genererad via Google Adsense som du klistrar in på din sida där du vill att annonsen ska synas.

Använder du Blogger fungerar det något annorlunda. Här är Adsense inbyggt.

Punctum saliens använder sig av verktyget WordPress installerad på egen domän. Här har jag installerat ett annonsplugin som kommer upp som widgets som jag kan lägga in i sidebar. Det finns ett antal olika annonsplugin att välja på. Viktigt är att välja ett som är kompatibelt och uppdaterat efter det tema du arbetar utifrån och senaste versionen av WordPress.

Lycka till med din annonsering!

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens